A Corporate Europe Observatory és a LobbyControl által készített, a Big Tech európai politikai befolyásáról szóló részletes jelentés szerint az Apple 3,5 és 3,75 millió euró közötti összeget fordít arra, hogy lobbizzon az uniós intézményeknél. Az Európai Parlamentnél, az Európai Bizottságnál és egyéb hivataloknál is próbálkoznak az érdekérvényesítésükkel.

Ezzel a technológiai óriás a Google, a Facebook és a Microsoft mögött áll, amelyek lobbibüdzséje a jelentések szerint 5,8 millió, 5,5 millió és 5,3 millió euró. Az összes vállalatot figyelembe véve az Apple a hatodik helyen áll a Bayer és a Shell mögött - a Google, a Facebook és a Microsoft továbbra is a lista élén vannak.

A lobbisták számát tekintve az Apple mintegy 4,5 teljes munkaidős lobbistával rendelkezik. Az infrastruktúra-szolgáltatói ágazatot a Huawei vezeti 19 teljes munkaidős lobbistával, míg a Facebook 14 teljes munkaidős lobbistával áll az élen. A Google és az Amazon 5,5 és 5 főállású lobbistával végzi tevékenységét.

A nagy technológiai vállalatok a lobbitevékenységet is kiszervezik tanácsadó cégeknek. A jelentés szerint a vizsgált vállalatok közül 2019-ben és 2020-ban a Google, az Apple, az Amazon, a Facebook, a Microsoft és a Qualcomm támaszkodott a legtöbbet lobbitanácsadóra. A Google a jelentések szerint 1,28 millió eurót költött 12 tanácsadó cégre, míg az Apple és a Qualcomm egyaránt 1,3 millió eurót - írja az Apple Insider.

Az Apple nem a lobbitevékenységéről ismert, és csak a közelmúltban kezdett komolyan befektetni a kormányzati szervek bevonásába, amikor az üzleti tevékenységét egyre jobban ellenőrzik. 2019-ben például a technológiai óriás 7,4 millió dollárt költött amerikai erőfeszítésekre, ami töredéke annak, amit a Facebook, az Amazon és a Google ugyanebben az időszakban fizetett.

Az EU-ban az Apple-t az App Store, az Apple Music, az okosotthon-technológia és más technológiák kezelése miatt vizsgálják. Az EU áprilisban megállapította, hogy az Apple megsértette a törvényeit.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.