Olaszország mintegy 250 ezer adagot kapott az Európai Gyógyszerügynökség által is engedélyezett hatóanyagból, így már hétfőn elkezdődhet a tömeges oltás. A római kormány ennek ellenére sem elégedett a britekkel, hiszen abban egyeztek meg, hogy 2021 első harmadában 28 millió vakcinát fognak leszállítani, ehhez képest alig több mint kétmilliónál tartanak - kezdi cikkét az Euronews.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint szombaton érkezett AstraZeneca-vakcina első szállítmányából hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása Magyarországon. Az első adagban 20 ezer ember oltására elegendő 40 800 fiola érkezett.

QP | Quality Placement

Az AstraZeneca vakcinájának előnye, hogy viszonylag könnyen tárolható és szállítható, könnyebben mint az addig használt vakcinák, nem kell extrém alacsony hőmérsékleten tárolni, normál hűtött körülmények, 2 és 8 fok is elég a tárolásához és szállításához.

Az Európai Bizottság a közös uniós beszerzéskor tavaly augusztus 27-én kötött szerződést a brit-svéd céggel 300 millió adag oltóanyagra. Január végén konfliktusos helyzet alakult ki a cég és az EU vezetése között, mivel a gyógyszergyártó cég jelezte, nem képes annyi oltóanyagot szállítani, mint amennyiben megállapodtak. Brüsszelben azt feltételezték, hogy a vállalat azért csökkentette az uniós szállítmányok mennyiségét, hogy más országokat szolgáljon ki előbb. A gyártó viszont arra hivatkozik, hogy belgiumi gyárában kapacitásgondokkal küzd.

Az olasz mellett több európai kormány is panaszolta a kevés oltóanyagot.