Olaszország mintegy 250 ezer adagot kapott az Európai Gyógyszerügynökség által is engedélyezett hatóanyagból, így már hétfőn elkezdődhet a tömeges oltás. A római kormány ennek ellenére sem elégedett a britekkel, hiszen abban egyeztek meg, hogy 2021 első harmadában 28 millió vakcinát fognak leszállítani, ehhez képest alig több mint kétmilliónál tartanak - kezdi cikkét az Euronews.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint szombaton érkezett AstraZeneca-vakcina első szállítmányából hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása Magyarországon. Az első adagban 20 ezer ember oltására elegendő 40 800 fiola érkezett.

Az AstraZeneca vakcinájának előnye, hogy viszonylag könnyen tárolható és szállítható, könnyebben mint az addig használt vakcinák, nem kell extrém alacsony hőmérsékleten tárolni, normál hűtött körülmények, 2 és 8 fok is elég a tárolásához és szállításához.

Az Európai Bizottság a közös uniós beszerzéskor tavaly augusztus 27-én kötött szerződést a brit-svéd céggel 300 millió adag oltóanyagra. Január végén konfliktusos helyzet alakult ki a cég és az EU vezetése között, mivel a gyógyszergyártó cég jelezte, nem képes annyi oltóanyagot szállítani, mint amennyiben megállapodtak. Brüsszelben azt feltételezték, hogy a vállalat azért csökkentette az uniós szállítmányok mennyiségét, hogy más országokat szolgáljon ki előbb. A gyártó viszont arra hivatkozik, hogy belgiumi gyárában kapacitásgondokkal küzd.

Az olasz mellett több európai kormány is panaszolta a kevés oltóanyagot.