A koronavírus-oltásokkal szembeni idegenkedés, s ezzel a beoltási hajlandóság romlott az Európai Unióban azt követően, hogy az AstraZeneca Plc gyógyszergyártó vakcináját több uniós tagország nem használja, miután ritka mellékhatásként vérrögképződést okozhat - írja a Bloomberg. Az oltás iránti bizalmat aláásó ügy még márciusban indult, ám az újabb káros "mellékhatásra" csak az Eurofound, az Európai Unió információs szolgáltatója friss közvélemény-kutatása derített fényt.

Az online felmérés szerint az európaiak 34 százaléka jelezte, hezitál, hogy beoltassa-e magát. Az AstraZencával kapcsolatos helyzet előtt csak 25 százalék volt azok aránya, akik azt válaszolták a kérdezőbiztosoknak, hogy eléggé valószínűtlen vagy nagyon valószínűtlen, hogy beoltatják magukat.

Ezek a kutatási eredmények azt mutatják, hogy kudarcot vallott az a kommunikáció, amelynek célja az emberek meggyőzése lett volna az oltások biztonságosságáról és hatásosságáról - magyarázta felmérésük tapasztalatait Daphne Ahrendt, az Eurofound kutatási igazgatója. A vakcinák iránti bizalom az intézmények iránti bizalomból fakad, amelyek ajánlják azokat, ezért világos és pontos információkra lett volna szükség.

Utólagos módosítás

Ezzel vélhetően arra célzott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca oltásának engedélyezésekor nem hívta fel a figyelmet a vérrögképződésre, mint rendkívül ritka, de mégis lehetséges mellékhatásra. Ezt csak később, áprilisban tette meg, miután felülvizsgálta az engedélyét, hozzátéve, hogy a kockázat megéri, mert az oltás előnyei messze felülírják a veszélyeit.

Az oltásokkal kapcsolatos bizonytalanság növekedése a lehető legrosszabbkor jön Európában, ugyanis az átlagot tekintve a kontinens nem áll elég jól a lakosság beoltásában. E szerint az EU-ban élők közel 30 százaléka kapta meg az első szúrását, miközben az USA-ban ez az arány 46 százalék. Az oltással szembeni idegenkedés Bulgáriában a legerősebb, ahol az emberek több mint 60 százalékának vannak gyengébb vagy erősebb kétségeik, míg Máltán és Dániában csak 10 százalék ez az arány.