Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új generációs harci gép fejlesztése a jelenlegi tervek szerint 2035-ben zárulhat le. Ez Japán első közös harci gép fejlesztési programja európai országokkal.

A program költségeit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A japán védelmi tárca szerint 2030-ban vagy 2031-ben indulhat meg a gyártás, és az első prototípus 2035-ben készülhet el.

Az Egyesült Államoknak ott az F-35-ös, Európában pedig az Eurofighter. A célunk természetesen az lesz, hogy olyan harci gépet hozzunk létre, amely mindkettőt képes túlszárnyalni

- magyarázta egy japán kormányzati illetékes.

A Nikkei japán üzleti lap értesülése szerint a közös fejlesztés főszereplője a Mitsubishi Heavy Industries, a BAE Systems és a Leonardo lesz.

Japán "pacifista" alkotmánya tiltja haderő fenntartását, a japán fegyveres erőket tengeri, szárazföldi és légi önvédelmi erőnek hívják. A távol-keleti ország bruttó hazai termékének (GDP) 1 százalékát fordítja védelmi célokra, és védelmi képességei biztosításában leginkább az Egyesült Államokra támaszkodik.

A japán kormány tervei szerint a 2023 és 2027 közötti időszakban 56 százalékkal emelik a védelmi célokra fordított összeget, hogy 2027-ben a védelmi költségvetés elérje a GDP 2 százalékát. Japán a katonai képességeit folyamatosan fejlesztő Kína és a nukleáris fegyverekkel és rakétákkal kísérletező Észak-Korea részéről érzékel megnövekedett fenyegetést.