Az Európai Bizottság arra szólította fel a uniós tagállamokat, hogy márciusig 15 százalékkal fogják vissza gázfelhasználásukat, mivel attól tartanak, Oroszország felfüggesztheti az európai gázszállításait - írja BBC. A kezdeményezéshez önkéntes alapon csatlakozhatnak az országok, kötelezővé abban az esetben válhat, ha az orosz vezetés valóban a gázcsap elzárása mellett dönt.

Az európai országok aggódva figyelik, hogy a Gazprom orosz gázipari vállalat újraindítja-e a szállításokat az Északi Áramlat 1 vezetéken, amelyet tíznapos karbantartásra állítottak le július 11-én. Ez a vezeték közvetlenül köti össze Oroszországot és Németországot. (A Nord Stream AG szóvivője szerint semmi sem áll a gázszállítás csütörtöki megkezdésének útjában. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este utalt arra, hogy a karbantartás után megindulnak a szállítások.)

Kiszámíthatatlan fejlemények

Az orosz gáz két legnagyobb importőre Európában Németország és Olaszország, az előbbi gázigényének az elmúlt években 40 százalékát ebből a forrásból elégítette ki. Az Ukrajna ellen indított orosz invázió után azonban több kisebb ország ellátását beszüntették, mert azok nem voltak hajlandóak rubelben fizetni az energiahordozóért, mondván: a Gazprommal kötött szerződésükben ez a vállalás nem szerepel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy véli, hogy a gázcsap elzárása valószínű forgatókönyv, miután Moszkva fegyverként használja Európa kiszolgáltatottságát az orosz gázszállításoknak. Ezért fel kell készülni az orosz export csökkentésére és teljes leállására is.