Hétfőn az Európai Bizottság szóvivője bejelentette, hogy az EU beperli az AstraZeneca gyógyszergyártót, mert az uniós álláspont szerint nem teljesítette vakcinaszállítási kötelezettségeit

"Egy példátlan év tudományos felfedezései, igen összetett tárgyalások és gyártási kihívások után vállalatunk az előrejelzésünknek megfelelően április végéig közel 50 millió adag vakcinát fog szállítani az európai országokba" - írja az a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca a közleményében.

A cég szerint maradéktalanul eleget tett az Európai Bizottsággal kötött előzetes adásvételi szerződésnek, és határozottan fog védekezni a bíróságon. Úgy gondolják, hogy minden pereskedés érdemtelen, de üdvözlik ezt a lehetőséget a vita mielőbbi megoldására. Nagyra értékelik a tagállamok politikai vezetőinek és egészségügyi szakembereinek a munkáját, amely lehetővé tette Európában az oltási kampány elindítását, és elkötelezettek amellett, hogy azt a lehető legnagyobb mértékben segítsék.

"Haladunk a technikai kihívások megoldásával, és a kibocsátásunk javul, de az oltóanyag gyártási ciklusa nagyon hosszú, így időre van szükség, hogy ezek a fejlesztések a kész vakcina mennyiségének növekedését eredményezzék.

Továbbra is az a szándékunk, hogy ezt tisztességesen és méltányosan, nyereség nélkül tegyük az EU-ban és az egész világon a világjárvány idején" - közölte a gyógyszervállalat.

Az EU támogatta a COVAX kezdeményezést a vakcinák alacsony és közepes jövedelmű országokba történő egyenlő elosztása érdekében. Az AstraZeneca jelenleg több mint 100 ország vezető szállítója a COVAX-on keresztül, és az eddigi ellátás 97 százalékát biztosítja. Minden ilyen adag az EU-n kívülről származó vakcinaszérummal került előállításra. Bízunk benne, hogy a lehető legtöbb ember beoltása érdekében konstruktívan együttműködhetünk az Európai Bizottsággal. - írta a gyógyszergyártó cég a közleményében.