Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szúnyogok által terjesztett dengue-vírus vérzéses lázat okozhat, és évente mintegy 100-400 millió embert fertőz meg, bár a WHO szerint az esetek több mint 80 százaléka enyhe lefolyású vagy tünetmentes. A Takeda gyógyszergyár közleménye szerint a Qdenga néven forgalmazott vakcinájuk csütörtökön kapta meg az Európai Bizottság engedélyét a négyéves és idősebbek számára, függetlenül attól, hogy korábban elkapták-e a vírust. Az oltóanyagot az év elején Indonéziában a hat éven felüliek számára már engedélyezték.

A világ első dengue-láz elleni vakcinája, a Dengvaxia már régebb óta elérhető az Európai Unióban, de csak azok számára, akik korábban már igazoltan megfertőződtek.

A Dengvaxia 2019-ben vita tárgya volt, ugyanis a Fülöp-szigetek biztonsági aggályokra hivatkozva betiltotta, de ezeket az aggályokat a Sanofi francia gyártó elutasította. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a bejelentett dengue-lázas esetek száma az elmúlt két évtizedben több mint nyolcszorosára nőtt, és a világ lakosságának mintegy fele jelenleg is veszélynek van kitéve.