Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Toray Hybrid Cord Inc. valótlan minőségi paramétereket tüntetett fel 13 cégnek, közöttük abroncsgyártó vállalatainak és autóipari alkatrész gyártóinak szállított alapanyag termékein 2008 áprilisa óta nyolc éven keresztül.

A cég 2016 júliusában tárta fel a szabálytalanságokat és októberben tájékoztatta róla az anyavállalatot. A konszern novemberben döntött a probléma nyilvánosságra hozásáról a pontatlan híresztelések elterjedésének a megelőzése érdekében - írta az MTI.

A Toray bejelentette, hogy külső, független szakértőkből álló bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására. A vizsgálat eredményét az év vége előtt kívánják benyújtani az illetékes hatóságoknak. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium kedden az ügy teljes felgöngyölítésére, az okok feltárására és a probléma megismétlődésének a kiküszöbölésére utasította a konszernt.

Már több japán vállalatról is kiderült, hogy nem jártak el kellő gondossággal termékeik minőségi bizonyítványainak a kiállításakor. A Mitsubishi Materials, a Kobe Steel és a Nissan Motor cégekről derült ki, hogy valótlan adatokat tartalmazó, vagy jogosulatlan személyek által kiállított minőségi bizonyítvánnyal szállított termékeket ügyfeleinek.

A Mitsubishi Materials nyersanyagipari konszern három leányvállalata állított ki valótlan minőségi bizonyítványt termékeire. A Kobe Steel nyersanyagipari és alapanyaggyártó konszern például tíz éven keresztül mintegy kétszáz vállalatnak szállított valótlan minőségi bizonyítvánnyal rendelkező termékeket.

A Nissan autógyárnak mind a hat japán üzemében végeztek minőségi ellenőrzést a feladat ellátására nem jogosult szakemberek. A hat üzemből ötben pedig felmerült annak a gyanúja is, hogy még a dokumentumokat is meghamisították a gyakorlat elleplezése érdekében.