Az üzleti tanácsadó cég szakemberei emellett a szolgáltató platformok bevételeinek megsokszorozódására is számítanak, ami a 2015-ben elért 3,6 milliárd euró után 2025-ben 83 milliárd euró lehet. Mindez a PwC szerint azt jelenti, hogy a szolgáltatást nyújtók tehetik zsebre a forgalom több mint 85 százalékát, a 487 milliárd eurós különbözetet.

Az adatok alapján tavaly a legnagyobb, mintegy 15,1 milliárd eurós forgalmat a közösségi alapú szállásmegosztás generált, második helyen áll 5,2 milliárd euróval a közösségi finanszírozás és harmadik a személyszállítás. Ez utóbbi ágazat szolgáltatói érték el ugyanakkor a legtöbb bevételt, 1,65 milliárd eurót 2015-ben, ezt követte a szállásmegosztás 1,15 milliárd euróval, majd az on-demand háztartási szolgáltatások platformja 450 millió euróval.

Az előrejelzés szerint 2025-ben az öt kulcsszektor közül továbbra is a megosztáson alapuló személyszállítás hozza majd a legtöbb bevételt és az on-demand háztartási szolgáltatások platformja terén várható a leggyorsabb, évi 50 százalékos növekedés.

A PwC kilenc uniós tagállamban végzett részletes kutatást, amelyből kiderül, hogy ezekben az országokban eddig legalább 275 sharing economy-szervezet jött létre. A cég álláspontja szerint a sharing economy az elkövetkező évtizedben kiemelkedhet Európában a lassabb fejlődési ütemet produkáló gazdasági ágazatok közül.

QP | Quality Placement