Az ikonikus orosz gépkarabély, a Kalasnyikov eladásainak megkétszerezését tervezi Ázsia csendes-óceániai országaiban - közölte Alekszej Krivorucsko, a vállalat vezérigazgatója. A konkrét adatok üzleti titkot képeznek, de annyit elárult, hogy az idei év első kilenc hónapjában a cég polgári fegyverszállításainak értéke az előző teljes évinek csaknem kilencszeresére emelkedett a most célul kitűzött piacon, és megkétszerezik a szerződéseik számát.

A Kalasnyikov rákényszerül erre a nyitásra, mivel a nyugati szankciók miatt elvesztette európai és amerikai piacait. Ebből különösen az utóbbi volt fájó, ugyanis a legjobb úton volt afelé, hogy évi 200 ezerre emelje az USA-ba irányuló exportját és gyáralapításra is készült a Kalashnikov Concern 2013-as megalakulása után. Annak két gyára közül az egyik ugyan az előző évben csődbe ment, de a fúzió olyan sikeresen állította talpra, hogy 2014-ben már 28 százalékkal, 45 millió dollárra növelte nyereségét.

A Kalasnyikovok ott vannak a világ valamennyi fegyveres konfliktusában, de egyes állításokkal ellentétben nem Moszkva árasztotta el velük a világot, sőt még csak nem is a Szovjetunió szétesése. A volt ENSZ szakértőkből álló Conflict Armament Research kutatói megállapították, hogy például az Afrikát elöntő fegyvertömeg Kínából, Iránból és Szudánból érkezett. Hatalmas mennyiség készül illegálisan, de a licenc alapján gyártottak és a hivatalosan megvásároltak is rejtélyes utakat képesek bejárni. Az amerikai hadsereg az iraki biztonsági erők felfegyverzésére darabját 60 dollárért vette Jordániától, magánvállalkozók 350 ezer AK-47-est vásároltak Bagdadnak Szerbiában és Boszniában. Az iraki kormánymegrendelésre szállított 110 ezer Kalasnyikov viszont egyszerűen eltűnt.