Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A legrosszabb helyzetben lévő adósokon kereshetnek a legtöbbet az amerikai bankok, amelyek idén rekordnagyságú, 38,5 milliárd dolláros bevételre tehetnek szert a hitelkeret túllépése után felszámított díjakból. A Financial Times által idézett felmérés szerint a büntetőkamat mértéke közel duplájára nőtt 2000 óta.

Hiába a politikai nyomás

A Moebs Services által készített felmérés szerint hiába a politikai nyomás a kormányzati segítségben is részesült bankokon, hogy könnyítsenek a hitelfelvételi követelményeken, hiszen a pénzintézetek az elmúlt időszakban számottevően növelték a kölcsönök után fizetendő díjak mértékét, de a hitelkártyákra kirótt kamat szintjét is emelték. A bankok ettől a lépéstől a nyereség emelkedését remélik, amire azonban biztosan számíthatnak, hogy a közhangulat még inkább ellenük fordul. Különösen azután, hogy sokuk csak adófizetői dollár százmilliárdokból maradt talpon.

A kutatás szerint a lakossági fogyasztók hitelkeretének túllépése esetén kiszabott bírság átlag 1 dollárral 26 dollárra emelkedett idén. A Moeb felmérése arra is rávilágít, hogy az emelés jól jött a bankoknak - a szolgáltatásokból származó bevételek több mint 75 százalékát már ez a tétel tette ki az idei első félévben. A Financial Times rávilágít arra is, hogy ilyen húzást a bankok az elmúlt negyven év során előfordult recessziók idején egyszer sem engedtek meg maguknak.

A szegényeket büntetik jobban

A Moebs felhívja a figyelmet, hogy a büntetés mértékének növelése leginkább a szegényebb adósokat sújtja. Az ilyen jellegű bevételek 90 százalékát az adósi kör jól körülhatárolható 10 százaléka fizeti be - azok a fogyasztók, akik havi kiadásaik fedezésére gyakran kényszerülnek tovább nyújtózkodni, mint ameddig a bankszámlájuk ér. Ráadásul a hitelkeret túllépése esetén felszámított díj nem egyszeri tétel, hanem minden egyes újabb terhelés esetén újból feszámításra kerül.

Míg a jegybanki funkciókat is ellátó Federal Reserve az intézmény vezetése szerint lázasan dolgozik egy olyan tervezeten, amely a jelenleginél nagyobb mozgásteret nyújtana az adósnak, s jobban korlátozná a bankok "tisztességtelen" tevékenységét, mint az előre nem látható díjtételek beemelését, illetve a kamatemeléseket, addig a pénzintézetek lakonikus védekezésbe fogtak. A bankok szerint az emelkedő díjszabással ellensúlyozzák azokat a növekvő kockázatokat, amelyeket az egyre nagyobb számú hitelből fizető ügyfél jelent.

A zombik a legdrágábbak

A legmagasabb díjakkal a legnagyobb bankok, mint a Citigroup, a Bank of America, a JPMorgan Chase és a Well Fargo dolgoznak - itt a lakossági hitelkeret túllépése esetén felszámolt díj átlag 33 dollárt tesz ki. Ezeknél a pénzintézeteknél az sem ritka, hogy a hitelszámla akár pár dolláros negatív egyenlege esetén is a teljes díjat számolja fel, azaz akár 5 dolláros keret-túllépése is kiróhat 35 dolláros büntetőtételt.