A brit Tesco kiskereskedelmi lánc eredményei ugyan világszinten vagy akár Kelet-Közép-Európában is javultak a vállalat 2018 februárjában zárult pénzügyi évében, ám Lengyelországban esett a forgalom - adta hírül a Rzeczpospolita.

A globális bevétel állandó valuta-árfolyamokon számolva 0,6 százalékkal nőtt, a változásokat is figyelembe véve 2,3 százalékos a bővülés. Közép-Európában is javulást mutattak a cégadatok. Az első negyedéves 0,4 százalékos visszaesés után emelkedés kezdődött és a második félév már 0,6 százalékos bővülést hozott.

Eközben a vállalat lengyelországi árbevétele 2,3 százalékkal, 10,6 milliárd zlotyra esett, aminek az az oka, hogy a Tesco bezárta azokat a boltjait, amelyek nem hoztak megfelelő jövedelmet. (Képünk illusztráció.)

Ha az adatokat korrigálnák a boltszámok változásával, akkor jobb képet kapnánk, ám a Tesco Polska nem hozott nyilvánosságra ilyen összehasonlítást. A brit vállalatnak Lengyelországban 415 üzlete van, ami még tovább csökkenhet. Emellett zsugoríthatják az áruházak területét.

A fotó forrása: Marc Serota/AFP