Tovább gyűrűzik a napokban kirobban, a Hágai Bíróság által Romániának ítélt Kígyók szigete körül lévő, tenger alatti gáz- és olajmezők körüli botrány. Amint arról beszámoltunk, az ítélethirdetést követően Románia a tenger alatti gáz- és olajmezők kiaknázására készült, amikor kiderült, hogy a terület egy részére a kitermelési jogokat „gyanús körülmények között" már évekkel ezelőtt eladták.

A szóban forgó, mintegy 9700 négyzetkilométeres terület felének kiaknázási jogai a Rompetrolt illetik, a fennmaradó részre viszont - a szerződés szerint - a kanadai Sterling Resources vállalat leánya formálhat jogot. Becslések szerint a tenger alatt mintegy 100 milliárd köbméter földgáz és tízmillió tonna kőolaj található.


Emil Boc miniszterelnök jogászok bevonásával próbálta menteni a menthetőt, ám a dokumentumok átvizsgálása után az ügyvédek elismerték, hogy az előző kormány által ellenjegyzett szerződés gyakorlatilag támadhatatlan.

Az Ásványkincs Hatóság (ANRM) elnökét, Bogdan Gabudeanut még csütörtökön menesztette kormányfő, a csütörtöki kormányülésen pedig arra utasította a kabinet jogászait, keressenek törvényes megoldást a kanadaiakkal kötött szerződés záradékának módosítására, az állam veszteségeinek csökkentése érdekében.

Eközben a kitermelési jogok átjátszásával vádolt Rompetrol vezetősége közleményben határolódott el az eseményektől. Dinu Patriciu, a Rompetrol Group vezérigazgatója politikai manipulációval és valótlan teóriák gyártásával vádolja a jelenlegi kormányt. Patriciu kijelentette: a híresztelések pusztán a KazMunaiGaz (a Rompetrol többségi tulajdonosa) és személye ellen indított politikai támadások, melyek a vállalat hitelének aláásására terveltek ki.

A heves cáfolatok ellenére kiderült, hogy a Rompetrol leányának, a Rompetrol Well Services igazgatótanácsának tagját, Nicolae Vidut jelentős érdekeltségek fűzik a Midia Resources Srl-hez, amely cég 100 százalékban a Sterling Resources Ltd tulajdona. A napvilágra került hírrel egy időben a román üzletember beadta felmondását, mint mondta pusztán azért, hogy a Rompetrol jó hírén ne essen csorba.

A kanadaiak eközben munkaasztaluk fölött már az ásványi kincsek kitermelésének gyakorlati lehetőségeit vizsgálják. Stephen Birell, a Midia Resources vezérigazgatója, egyben a Sterling alelnöke közleménye szerint a közeljövőben 350 millió eurót kívánnak befektetni a Fekete-tengeri kitermelésbe. Birell sajtónyilatkozatában kifejtette: legkésőbb 2012-ben elindulhat a 70 milliárd köbméterre becsült fölgáz kitermelése.     
   
Romániai sajtóhírek szerint az E.On és a Rompetrol máris jelezte, vásárolna a kitermelt földgázból.