Nemcsak a vásárlók voltak nagyon aktívak az idei fekete pénteken Romániában, hanem a fogyasztóvédelmisek is - írta a Maszol. Az országos fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) munkatársai 28 kereskedőt ellenőriztek, ezek között webáruházak és hagyományos boltok, illetve áruházak is voltak. Amint az várható volt, sok esetben derült fény szabálytalanságokra, melyekért 22 bírságot róttak ki, 3 esetben pedig írásbeli figyelmeztetésben részesítették az elkövetőket. A bírságok összértéke 359 ezer lej (26,2 millió forint).

A megbírságolt kereskedők között van a világ legnagyobb divatipari cégeként számon tartott Inditex romániai leányvállalata is. Az ANPC közleményéből nem derül ki, hogy az Inditex számos márkaboltja közül melyeknél találtak szabálytalanságokat.

Az ellenőrök találkoztak olyan esetekkel, amikor a pénztárnál a polcon feltüntetettnél nagyobb árat kértek a vásárlótól, illetve, amikor a valós alapár jóval alacsonyabb volt a feltüntetettnél, azt az illúziót keltve a fogyasztóban, hogy a reálisnál sokkal nagyobb a kedvezmény. A kereskedők sokszor nem is tüntették fel az eredeti árat, csak az akciósat, illetve azt, amelyet ők úgy állítottak be.

Korábban a fogyasztóvédelem megbüntette a vezető romániai online kereskedőt, az eMagot, valamint a két legnagyobb, elektronikai termékeket forgalmazó áruházlánc, az Altex és a Flanco üzemeltetőjét. Akkor 11 bírságról adott hírt az ANPC, 275 ezer lej összértékben. Ez azt jelenti, hogy a Black FRiday kapcsán kiszabott büntetések összértéke meghaladja a 600 ezer lejt.