Stepic lemondásának felajánlása mögött egy minapi hír állhat. A gyanú szerint ugyanis offshore cégeken keresztül végzett ingatlanügyleteket a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója anélkül, hogy erről tájékoztatta volna munkaadóját - írtuk tegnap.

Az International Consortium of Investigative Journalists nevű, 160 újságíróból álló nemzetközi hálózat Offshore Leaks néven folytat hadjáratot az offshore központokban bejegyezett cégek tulajdonosainak felderítésére. A News magazin a projekt osztrák partnere, amely beszámolt az ügyről.

Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International 66 éves vezérigazgatója a lap szerint a Brit Virgin-szigeteken (Yatsenko International Ltd. cégnév alatt) és Hongkongban (Takego Holdings Ltd. névvel) folytatott ingatlanügyleteket.

A Raiffeisen korábban közölte: vizsgálatot folytat annak kiderítésére, hogy Herbert Stepic magatartása megfelelt-e a jogszabályoknak és a bank belső irányelveinek. A Reuters megjegyzi: Stepicnek nagy szerepe volt a Raiffeisen közép- és kelet-európai terjeszkedésében, amely régióban ma a második legnagyobb hitelintézetnek számít.

A News idézte Stepicet is, aki megerősítette a lap információit, ugyanakkor megjegyezte, hogy az említett cégek nem "offshore konstrukciók", hanem olyan "projektcégek", amelyeket Ausztriában adózott jövedelemből három szingapúri lakás megvásárlására használtak. Az ügyleteket szerinte azért nem hozták nyilvánosságra, hogy megőrizzék a svájci UBS Bank érintett ügyfelei adatainak titkosságát.

Csak a Raiffeisen

Herbert Stepic a Bécsi Egyetemen szerzett gazdasági felsőfokú végzettséget, majd doktori címet. Karrierje kezdete után 1 évvel, 1973-ben csatlakozott az RZB (Raiffeisen) jogelődjéhez. Lépésről lépésre haladva a ranglétrán, 1987 óta az RZB igazgatóságának külföldi leánycégekért felelős igazgatósági tagja, 1995-től alelnöke, 2001-től a Raiffeisen International, mai nevén a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója.