Az ExxonMobil tavaly több mint ezer alkalmazottat foglalkoztatott Oroszországban, és négy irodát működtetett az országban. A vállalat közleménye szerint „támogatja az ukrán népet a szabadsága védelmezéséért vívott küzdelmében” és „elítéli Oroszország katonai fellépését, mellyel támadást intéz Ukrajna területi egysége ellen és veszélybe sodorja a népét”. Az ExxonMobil nem vállal szerepet új orosz beruházásokban, és lépéseket tesz a Szahalin I projekt leállítása érdekében is, mely az egyik legnagyobb oroszországi nemzetközi olaj- és gázkitermelő befektetési projekt japán, indiai és Rosznyefty-közeli orosz vállalatok részvételével.

A rivális BP bejelentette, hogy 19,75 százalékos céges részesedése ellenére távozik a Rosznyeftyből Oroszország „Ukrajna elleni agressziója” miatt. A Shell eközben úgy döntött, hogy felszámolja a Gazprommal közös tevékenységeit, beleértve a világ egyik legjelentősebb olaj- és gázkitermelő projektjében, a Szahalin II-ben betöltött szerepét is.

A nemzetközi szankcióknak megfelelően az Airbus sem támogatja a továbbiakban az orosz repülőgépipart, és nem biztosít számukra pótalkatrészeket sem. A Boeing szintén felfüggesztette moszkvai tevékenységeit és átmenetileg bezárta kijevi irodáját, valamint nem nyújt karbantartási- és technikai támogatást sem az orosz légitársaságoknak.