Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő befektetőknek összeállított, Londonban ismertetett helyzetértékelésében közölte, hogy emiatt a következő hónapokban felülvizsgálja a térségi bankok jelenlegi adósság- és betétbesorolásaiban általa figyelembe vett tulajdonosi támogatási "felhajtóerőt". Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy ha a Moody's megítélése szerint a külföldi tulajdonos bankok részéről várható támogatás csökken, akkor a cég ronthatja a közép-kelet-európai bankokra érvényben tartott osztályzatait.

A hitelminősítő elemzése szerint a tőke- és likviditási helyzetükre nehezedő nyomás miatt a tulajdonos bankok támogatási kapacitása máris csökken. A Moody's szerint ezen belül is különösképpen gyengül a nyugati anyabankoknak az a képessége, hogy érdekeltségeik nevében hiteleket vegyenek fel és e forrásokat átirányítsák külföldi működésük finanszírozására.

Védekező stratégia

Emellett "a prioritások átrendeződése" is módosíthatja a tulajdonos bankok nézeteit leányvállalataik stratégiai fontosságával kapcsolatban. A válság miatt ugyanis az anyabankok "védekező stratégiát" honosíthatnak meg, és ennek jegyében esetleg "visszavonulhatnak nemzeti határaik közelébe", ami szintén hatással lehet támogatási készségükre.

A Moody's szerint ráadásul az euróövezeti válság súlyossága és a kelet-európai gazdaságokra gyakorolt átszűrődő hatása miatt egyre növekszik a kockázata annak, hogy egyes banki érdekeltségek "egynél több országban egyszerre igényelnek támogatást".

A hitelminősítő közölte: a felülvizsgálat során figyelembe veszi azt a lehetőséget is, hogy a tőke és a finanszírozási források Európa-szerte tapasztalható szűkössége miatt a nyugati tulajdonos bankok fokozatosan elkezdenek kivonulni Közép-Kelet-Európa és a FÁK-térség piacairól.

Ugyanezekre a kockázatokra hívta fel a figyelmet minapi londoni értékelésében egy másik nagy hitelminősítő is.

A Fitch Ratings 2012-re szóló térségi bankszektor-elemzése szerint nagyon csekély a közép-kelet-európai bankok közvetlen "európerifériális" kitettsége - vagyis számottevő görög, portugál, ír és hasonló kormányzati adósság szinte nincs is náluk -, ezért inkább az a lehetőség aggasztó, hogy az euróövezeti válság potenciális másodlagos hatásai szűrődnek át a régió bankrendszereibe.

Fokozatos visszavonás

A hitelminősítő szerint a legnagyobb hatású ilyen kockázatok egyike a finanszírozási hozzáférésben érvényesülhet 2012-ben. A cég közölte: várakozása szerint a tulajdonos bankok "fokozatosan visszavonják" a finanszírozást közép-kelet-európai érdekeltségeiktől azokon a térségi piacokon, amelyeken ezt az érdekeltségek likviditási pozíciói megengedik, és amelyeken a tulajdonos bankoknak nincsenek aktív növekedési céljaik.

A Fitch Ratings elemzése szerint az anyabankok maguk is tőke- és finanszírozási szűkösségekkel szembesülnek, és ennek kezelési módjai közé tartozik a külföldi érdekeltségekkel szembeni kitettségek leépítése, különösen a kevésbé stratégiai jelentőségű piacokon.

A Fitch azzal számol, hogy a térségben működő nagy külföldi tulajdonos bankok zöme - mindenekelőtt az UniCredit S.p.A., a Raiffeisen Bank International AG, az Erste-csoport, az Intesa Sanpaolo és a Société Générale - "jórészt" fenntartja jelenlétét és a helyi érdekeltségek támogatását, "ahol ez szükséges".

A hitelminősítő londoni szakértői azonban azt is jósolták, hogy e tulajdonos bankok "szigorúbban fogják adagolni a finanszírozást és a tőkét". A helyi piacok "perifériálisabb" külső szereplői esetleg nagyobb késztetést érezhetnek a távozásra, de a bankérdekeltségek eladása - még a vonzóbb piacokon is - nehéz lesz, ha nem enyhül az euróövezeti válság - állt a Fitch Ratings elemzésében.