A Karlovy Vary-i filmfesztivál egyik nagy vitatémája a cseh kormány hozzáállása a filmgyártást támogató adó-visszatérítéshez - derül ki a Radio Praha interjújából, amit Pavel Strnaddal. a Negativ Film Productions vezetőjével készítettek. A prágai vezetés elmulasztotta, hogy a költségvetésben elkülönítse azt a pénzforrást, amiből a filmipar támogatását finanszíroznák.

Annak ellenére, hogy az elmúlt évben rekordbevételt hozott a filmgyártó ipar, miután közel 12 milliárd korona (több mint 196 milliárd forint) volt a forgalom, amelynek 70 százaléka nemzetközi produkciók csehországi forgatásából származott, elakadt az adó-visszatérítési program - mondja a szakértő. Mivel a kormány nem nyilatkozott arról, mennyit szán idén erre a célra, január óta gyakorlatilag leállt a program.

Teljes katasztrófa

Ez röviden megfogalmazva teljes üzleti katasztrófával fenyeget. Ha a kormány azt gondolja, hogy van idő kidolgozni egy új rendszert, amely hosszú távon biztosítaná a finanszírozást, akkor téved. A filmgyártók nem várhatnak két-három évet teljes bizonytalanságban. Nem adományt kérnek: 400-500 millió  korona (6,5-9,2 milliárd forint) befektetésével idén is elérhető lenne kilencmilliárd korona (147 milliárd forint) bevétel.

A kormánytól olyan információk érkeztek, amelyek szerint azon gondolkodnak, hogy az adó-visszatérítéseket vagy más támogatásokat egyes filmprodukciók gyártásához adnák 150 millió koronás maximummal. Ennek azonban a nagyon nagy produkciók esetén lenne értelme.

A filmes szakértő szerint emellett az is gondot okozna, hogy az egyedi döntések bizonytalanná tennék a rendszert ahhoz képest, hogy ha a filmek normatív módon kapnák a támogatásokat függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb produkciókban készülnek. Olyan rendszerre lenne szükség, amely hosszú távon kiszámíthatóan működik.

A bővülő üzlethez több pénz kell

A prágai vezetésnek tudomásul kellene vennie, hogy egy bővülő üzlethez több pénzre van szükség, ami megéri, mert a bevételek és a kiadások szaldója összességében pozitív. Gyakorlatilag szolgáltatásexportról van szó, amely tőkebefektetések vonz az országba, a stábok szépen költenek, amikor itt tartózkodnak, fogyasztásuk az adóbevételeket is növeli.

Ha a kormány tovább késlekedik, akkor a produkciókat máshol fogják legyártani, mivel számos más ország - élükön éppen Magyarországgal - szintén felismerte a filmipar támogatásában rejlő lehetőségeket. Vannak ahol nem hogy 20, hanem 25, 30 vagy akár 37 százalékos adózási támogatással kecsegtetik a filmgyártókat.

Persze a kormány érvelhet azzal, hogy a gazdaság minden szereplőjének meg kell húzni a nadrágszíjat a jelenlegi nehéz helyzetben, ám rövid távú szemlélelet tükrözne, ha ennek szellemében levágnák az aranytojást tojó tyúkot. A támogatási rendszer Csehországban és máshol is bizonyított: az adókedvezmények több pénzt hoznak, mint amit visznek.