Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Számos nemzetközi nagybank hatalmas, feltételezhetően bűncselekményekből származó összegeket mozgatott az elmúlt két évtizedben annak ellenére, hogy durván megszigorították a pénzmosás elleni előírásokat. Ez derül ki az amerikai BuzzFeed és más sajtóorgánumok által vasárnap közzétett tudósításaikból. A nyilvánosságra hozott információk döntő része az amerikai hatóságoknak átadott jelentések kiszivárogtatásából származik - számolt be többek között a Reuters.

Ezek a beszámolók az ügynevezett SARs jelentések (gyanús tevékenységekről szóló jelentések), amelyeket az amerikai bankok és más pénzügyi cégek kötelesek leadni az Egyesült Államok pénzügyminisztériumához tartózó pénzügyi bűncselekmények megelőzésére létrehozott hálózatának (FinCEN). A mintegy 2100 kiszivárgott SARs jelentést a BuzzFeed szerezte meg, s adta tovább az oknyomozó újságírók nemzetközi hálózatának (ICIJ), amelynek tagjai között a Direkt36.hu és az Atlatszo.hu munkatársai is megtalálhatók.

Gyanúsnak minősítve

Az ICIJ összesítése szerint a dokumentumok 1999 és 2017 végrehajtott tranzakciókról tartalmaznak adatokat, ezek összértéke elérte a kétezer milliárd (azaz kétbillió)  dollárt. Ezeket az ügyleteket a bankok és pénzintézetek megfelelő osztályai gyanúsnak minősítették. Ha a SARs jelentésben szerepel egy tranzakció, az nem jelenti feltétlenül, hogy illegális az adott tranzakció vagy az abban szereplő pénz, az ICIJ szerint pedig a kiszivárgott dokumentumok csak egy kis hányadát jelentik a FinCEN-hez befolyt jelentéseknek.

Az aktákban öt nagy nemzetközi bank neve tűnt fel a leggyakrabban, ezek a HSBC, a JPMorgan, a Deutsche Bank, a Standard Chartered és a Bank of New York Mellon voltak. A SARs jelentések lennének elvileg a legfőbb eszközök abban a globális rendszerben, amely a pénzmosás és más pénzügyi bűncselekmények megelőzésére hoztak létre. Azonban a vasárnap megjelent cikkek többsége szerint ez a rendszer meglehetősen alulfinanszírozott és túlterhelt, s így illegális tevékenységekből származó hatalmas pénzösszegek zavartalanul mozoghatnak a nemzetközi pénzügyi rendszerben.

60 nap helyett több mint egy év

A hatályos amerikai szabályozás szerint egy banknak elvileg 60 napja lenne a SARs jelentés eljuttatására az amerikai Pénzügyminisztérium illetékes osztálya részére. Ehhez képest nem egy esetben több, mint egy év is eltelt az adott tranzakció megvalósulása és az arról szóló jelentés között az ICIJ újságíróinak értesülései szerint.

A SARs alapján a bankok nagyon sokszor hajtottak végre tranzakciókat olyan cégek számára, amelyek olyan offshore paradicsomokban voltak bejegyezve, mint a Brit Virgin Szigetek. Mindezt úgy is, hogy nem tudták, ki a számla végső tulajdonosa. A nagy bankok illetékes munkatársai gyakran Google-keresések segítségével próbálták meg kideríteni, ki állhat az adott tranzakció hátterében - áll az ICIJ által nyilvánosságra hozott anyagokban.

A gyanús ügyleteket között a JPMorgannél szerepeltek olyanok, amelyek gyaníthatóan korrupcióból származó összegek mozgatását jelentették, többek között Venezuelában, Ukrajnában, Malajziában. A HSBC-n egy piramisjátékból származó összeg futott keresztül, egy ukrán milliárdos gyanús pénzmozgásai pedig a Deutsche Banknál történtek.

A társadalom egészére veszélyes

Remélem, hogy a nyomozások eredménye azonnali reakciót fog eredményezni a döntéshozók részéről és végrehajtják a szükséges reformokat. Ahogy az anyagban is szerepel, a pénzügyi bűnözés hatásai jóval túlmutatnak a pénzügyi szektoron és fenyegetést jelentenek a társadalom egészére nézve - mondta a hírügynökségnek az üggyel kapcsolatban Tim Adams, az Institue of International Finance (IIF) nevű nemzetközi, a pénzügyi szektor cégeit, bankokat tömörítő szövetség elnöke.

A HSBC, a StanChart részvényei 22 éves mélypontra zuhantak a hétfői kereskedésben, a Deutshce Bank közel 6 százalékot esett. A hírügynökségnek reagáló nagybankok a nyomozás megállapításaira rendszerint azt választották, hogy egyrészt az abban szereplő tranzakciók a múltban történtek, másrészt az évek során hatalmas összegeket és erőforrásokat áldoztak az illegális tranzakciók felderítésére és megakadályozására, harmadrészt pedig a hatályos előírásoknak mindig megfeleltek.

A FinCen reagálása pedig annyiban merült ki, hogy közölték: a SARs jelentések engedély nélküli nyilvánosságra hozatala bűncselekmény, amely érinti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát. Az amerikai pénzügyminisztérium nem reagált a megkeresésre.