Továbbra is szerkezeti gondokkal küszködnek a tágabb értelemben vett Kelet-Európa bankrendszerei, de az országcsoporton belül jelentős eltérések mutatkoznak például a nem teljesítő kinnlevőségek arányában - áll a Fitch Ratings csütörtökön kiadott átfogó elemzésében. A tanulmány szerint Magyarország ez utóbbi mutató tekintetében jól áll a térségen belül. A legnagyobb európai hitelminősítő a 19 oldalas helyzetértékelésben a bankrendszerek egészségét fenyegető tényezők közül kiemeli a nem teljesítővé váló kihelyezett kölcsönállomány jelentős növekedését, ennek rátája a teljes rendszerszintű kihelyezési portfolióhoz mérve Lettországban például már megközelíti a 15 százalékot, de Litvániában és Romániában is jóval 10 százalék felett van, tavaly 5 százalék alatti, illetve Romániában is 10 százaléknál kisebb volt ez az arány - számolt be az MTI-Eco. Magyarországon ugyanakkor az ilyen kinnlevőségek aránya némi növekedést követően is valamivel 5 százalék alatt van.

Az anyag szerint az eszközminőség még reálisabb megítélését tenné lehetővé, ha az átstrukturált kinnlevőség-állományról is képet lehetne alkotni, erről azonban nincsenek folyamatosan hozzáférhető adatok. Egyes piacokon, egyéni banki szinteken azonban a Fitch értesülései szerint az átalakított szerkezetű tartozások aránya elérheti a teljes kinnlevőségi portfolió 20 százalékát is. Jóllehet a devizahitelesek törlesztési terheit növelő meredek árfolyammozgásokat részben ellensúlyozta a devizahitelek csökkenő kamata, ez az állapot hosszabb távon nem lesz tartható, tekintettel arra, hogy várhatóan emelkedni fognak a devizák kamatai is - áll a jelentésben.

A globális pénzügyi válság a feltörekvő európai térséget érintette messze a legsúlyosabb mértékben az egész világon. A Fitch Ratings felidézi, hogy nemrégiben 4,6 százalékról 6,1 százalékra rontotta a kelet-európai gazdasági visszaesés mértékére adott, 2009 egészére szóló előrejelzését, tekintettel a vártnál is meredekebb idei első félévi zuhanásra. A jövő évi térségi átlagos gazdasági növekedésre adott prognózist ugyanakkor 1,5 százalékról 2,6 százalékra javították a Fitch londoni elemzői.