Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A német gyógyszer- és gyógyhatású készítmények intézete Németországban 2000 óta 12 halálesetet regisztrált, melyeket a droszpirenon tartalmú készítményekkel hoznak összefüggésbe - írja az MR1-Kossuth Rádió. Az amerikai élelmiszer és gyógyszer felügyelet az elmúlt tíz évben 190 halálesetet említ. Emellett Amerikából mintegy 1750 érintett indított pert a Bayer ellen.

A Bayer maga kezdeményezett és finanszírozott tanulmányokat, amelyek a vénás trombózis és a droszpirenon tartalmú tabletták közötti összefüggést vizsgálják. Ezekből az derül ki, hogy a gyógyszerek biztonságosak. Tavaly szeptemberben holland és dán kutatócsoportok jelentettek meg azonos témájú tanulmányokat a Britisch Medical Journalban, amelyek viszont arra következtetnek, hogy a droszpirenon tartalmú termékek - ide tartozik a Yas, Yasmin és Yasminelle - a korábbi generációjú készítmények mellékhatásait is felülmúlják. A korábbi vizsgálatokban azt kifogásolják, hogy nem függetlenül a gyógyszercégtől, az utóbbiak esetében pedig azt állítják, nem elég reprezentatív a minta, amivel dolgoztak.

A Bayer németországi sajtóreferense szerint minden kombinált tartalmú orális fogamzásgátló betegtájékoztatójában szerepel, hogy a trombózis veszélye enyhén magasabb a többi készítménnyel szemben. Amerikában már frissítették a betegtájékoztatót, ez Európában is meg fog történni – mondta a gyógyszergyártó munkatársa.

Alföldi Mária, a Bayer Hungária kommunikációs vezetője elmondta, hogy Magyarországon is kapható és népszerű az említett termékcsalád, itthon nem minden tagja van forgalomban. A cég képviselője szerint Magyarországon semmiféle olyan biztonsági jelzést nem kaptak, ami aggodalomra adna okot. A magyarországi betegtájékoztatókban is nagyon részletesen, sőt keretesen szerepelnek a lehetséges mellékhatásokról szóló felhívások. Ennek ellenére itthon is napirenden van a tájékoztató szöveg frissítése – derült ki az Alföldi Mária által elmondottakból.

Siklós Pál, a Szent István Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa szerint teljesen normális, hogy a fogamzásgátlóknak lehetnek mellékhatásaik, akár tüdőembólia vagy trombózis. A főorvos elmondta, a nagy nemzetközi összefoglaló vizsgálatok alapján kisfokú emelkedést mutattak ki mind a régebbi típusú sárgatest hormont, mind pedig a jelenlegi Bayer-készítményekben alkalmazott sárgatest hormon mellékhatásait illetőleg a trombózis irányába. Egyértelműen bizonyított, hogy minimálisan emelkedik a kockázat és ezt tudni kell azoknak a hölgyeknek, akik fogamzásgátló tablettát szednek – mondta a Szent István Kórház szülész-nőgyógyásza.

Siklós Pál arról is tájékoztatott, hogy megvan az elvi lehetőség rá, hogy szűrjék azokat a nőket, akik bizonyos genetikai örökletes betegségek miatt a tromboemlolizáció veszélye nagyobb. Ha ezt valakinél bizonyítják, akkor ő semmiféle hormonális fogamzásgátlót nem használhat. Azonban ez olyan ritka betegség, hogy a szűrési költségeket a leggazdagabb országok sem engedhetik meg maguknak - tette hozzá.