Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A New York-i székhelyű hitelminősítők a múlt hónapban tripla A jelöléssel láttak el egy új típusú, alig egy éves múltra visszatekintő, hitel-hátterű befektetési eszközt, az úgynevezett CPDO-t. Ezzel lényegében azt jelezték, hogy ezek a kötvények olyan biztonságos befektetést nyújtananak, mint maguk az amerikai állampapírok - adta hírül a Bloomberg.

Mára azonban kiderült a tévedésük, bár annak hosszú távú következményei még nem láthatóak. Az viszont tény, hogy a befektetők egy dollár értékű CPDO-ért mindössze 70 centet kapnak az értékpapír-piacon.

A John Moody és Henry Varnum Poor által több mint egy évszázada felépített hagyaték fénye megkophat azon értékpapírok értékvesztése következtében, amelyek mögött a túl későn leminősített másodlagos jelzáloghitelektől a magas hozamú és magas kockázatú kölcsönökig szinte bármi állhat.

A hitelminősítők vezetői közben arra hivatkoznak, hogy a minősítési rendszerük nem az árak, hanem a kockázatok alakulásának mérésére szolgál, ennek fényében pedig a CPDO-k besorolása továbbra is helytálló.

Az első CPDO-kat tavaly hozták létre olyan bankok, mint a holland ABN Amro, a tengerentúli Lehman Brothers, a brit HSBC Holdings, vagy a német Dresdner Kleinwort. A hitelintézetek összesen legalább négymilliárd dollár értékben kreáltak ilyen új típusú terméket, a piaci átlaghoz képest legalább évi 2 százalékpont hozamfelárat ígérve.