"Július 15-én a Gazprom hivatalosan megkereste a Siemens céget azzal a kéréssel, hogy a Kanadában és az EU-ban érvényben lévő szankciós szabályok figyelembevételével nyújtson be olyan dokumentumokat, amelyek lehetővé teszik az Északi Áramlat 1 számára nélkülözhetetlen Portovaja kompresszorállomás gázturbinájának Oroszországba történő exportját" - jelentette be a vállalat a Telegram-csatornáján.

A vállalat számít arra, hogy a Siemens szerződésben vállalt kötelezettségeinek megfelelően elvégzi a gázturbinák karbantartását és javítását, mert ettől függ az Északi Áramlat 1 további működése.

Július óta visszafogják a szállítást

Június óta a Gazprom jelentősen visszafogta a gázszállításokat a Balti-tengeren átmenő Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül, arra hivatkozva, hogy a Siemens egyik turbináját nem szervizelik Kanadában - olvasható a portálon.

Az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók miatt Kanada kezdetben nem volt hajlandó visszaadni a turbinát Oroszországnak, aztán úgy döntött, hogy inkább Németországnak adja át. Hétfő óta az Északi Áramlat 1 karbantartási munkálatok miatt nem szállít többé gázt, a munkálatok a tervek szerint július 21-ig tartanak.

Több nyugati politikus, köztük például Emmanuel Macron francia államfő jelezte: aggódik, hogy az oroszok nem fogják újraindítani a gázszállítást.