A Lactalis ajánlata 12,45 százalékos felárat jelent az utolsó - április 21-i - záráshoz képest, az utóbbi 12 hónap Parmalat-árfolyamát pedig 21,3 százalékkal múlja felül. Az ajánlattétel ismertté válása után ma 12 százalékkal ugrott meg a Parmalat a milánói tőzsdén.

A világ legnagyobb sajt- és tejipari vállalatának számító Lactalis március végén szerzett meg több mint 15 százaléknyi Parmalat-részesedést pénzügyi befektetőktől, ezzel csaknem 29 százalékra növelte tulajdoni hányadát olasz konkurensében. A francia térhódítástól tartó olasz kormány ezt követően stratégiai fontosságú vállalatnak nyilvánította az olasz élelmiszeripar mintegy 9 százalékát ellenőrző Parmalatot, így segítve elő a részvényesi közgyűlés elhalasztását. Erre azért volt szükség, hogy időben felállhasson egy olyan vállalati konzorcium, amelynek révén olasz kézben maradhatna a Parmalat.

Korábbi olasz sajtóértesülések szerint az Intesa Sanpaolo bank, a Mediobanca és az állami érdekeltségek finanszírozásával foglalkozó Cassa Depositi e Prestiti szervezte, hogy olasz élelmiszeripari cég szerezze meg a Parmalat többségét (lehetséges tulajdonosként szóba került a Ferrero édesipari cég, illetve a tejiparban érdekelt Granolo), és e célból készültek ajánlattételre.

Piaci vélemények szerint a Lactalis ajánlatát most ellenajánlat követheti, amely akár 2,8 euró/részvény is lehet  Ez volt a legmagasabb ár, amit a Lactalis fizetett meglevő Parmalat-pakettje összeszedésekor és ezen az árfolyamon egy a Milano Finanza által megkérdezett kereskedő szerint a franciák már kiszállnának a buliból.