A Raiffeisen Bank International (RBI) egy univerzális bankcsoport, amely Közép- és Kelet-Európa 13 piacán működik, köztük Magyarországon is, valamint a háborúval érintett Ukrajnában és Oroszországban. "Az ukrajnai háború pusztító hatással van az ország népére és gazdaságára. Együttérzünk és támogatjuk azokat az embereket, akiknek élete tragikusan örökre megváltozott a háború miatt" - írja a pénzügyi csoport csütörtöki közleményében.

„Ez a példátlan helyzet arra készteti az RBI-t, hogy átértékelje az oroszországi helyzetét. Ezért megvizsgálunk minden stratégiai lehetőséget a Raiffeisenbank Russia jövőjével kapcsolatban, egészen a Raiffeisen oroszországi piacról történő gondosan kezelt kilépésig” – mondta Johann Strobl, az RBI vezérigazgatója.

Az RBI és leánybankjai továbbra is a helyi és nemzetközi szankciós törvényeknek, a változó pénzügyi piaci követelményeknek és bank saját magatartási kódexének megfelelően működnek. Az RBI leánybankjai képesek a saját finanszírozásukra, jól tőkésítettek, és jelentéktelen határokon átnyúló kitettséggel rendelkeznek Oroszországgal szemben. 

Az Ukrajnában is jelen lévő cégeken nagy a nyomás. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a fogyasztókat, hogy bojkottálják azokat a nagy nemzetközi vállalatokat, amelyek még nem vonultak ki az orosz piacról. Magyar szempontból a legérdekesebb a bankokat tartalmazó lista: ezen szerepel az OTP Bank is, a Raiffeisen, a City Group, a Société Générale, az UniCredit és az Intensa Sanpaolo mellett.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.