Harcias beszéddel vezette elő az európai mobiltelefon-piac egységesítésével kapcsolatos javaslatait Neelie Kroes, az Európai Bizottság távközlési ügyekben illetékes tagja, egyben elnökhelyettese. A biztos már idén eredményeket akar: a következő hónapokban befejezik az új szabályozás hónapok óta folyó előkészítését, és szeptemberre egyeztetésre kész javaslatcsomagot tesznek le az uniós döntéshozók asztalára. Kroes az Európai Parlament (EP) előtti meghallgatásán azt mondta, hogy a távközlés egységesítése évente 110 milliárd euróval dobhatja meg az EU GDP-jét. Ennyit hozhat, ha megszüntetik az országonként eltérő piaci szabályozást és a hasonlóan töredezett technológiai rendszert.

Kroes úgy véli, hogy egy éven belül kialakítható az egységes európai távközlési piac. Ennek érdekében mézesmadzagot kínálnának a cégeknek és a felhasználóknak is. A biztos elképzelései között szerepel, hogy megkönnyítenék a hálózatüzemeltetőknek a piacra lépést az európai országokban és a versenyhatóságok nagyvonalúbban kezelnék a cégek egyesülési törekvéseit. Javítanák a hozzáférést a vezetékes hálózatokhoz és olyan intézkedéseket hoznának, amelyek garantálnák az átvitel minőségét azokban az esetekben, amikor a cégek egymás rendszerét veszik igénybe. A mobilhálózatok frekvenciatartományainak elosztását és licenceit is európai szinten egységesítenék.

Kivégzik a roamingdíjat

A fogyasztókat azzal állíthatják az egységes rendszer mellé, hogy megszüntetnék a roamingdíjakat. Kroes szavaiból kiderült, hogy ez az első helyen lehet az eltakarítandó dolgokat felsoroló listáján. A roamingdíj szerinte a múlt káros maradványa, ami az utolsó emlékeztetője annak, hogy valaha merev határok választották el egymástól Európa országait. Emellett véget akar vetni annak is, hogy a szolgáltatók korlátozzák bizonyos weboldalak felkeresését vagy egyes szolgáltatások igénybevételét külföldön tartózkodó ügyfeleiknek.

A biztos emlékeztette az EP-képviselőket arra, hogy a piac szétaprózottsága piaci hátrányt okoz Európának. A mobiliparág cégei háttérbe tolják Európát fontossági sorrendjükben ázsiai és amerikai tevékenységükhöz képest. A világ többi része lehagy bennünket - fogalmazott. Amerikában, Japánban és Dél-Koreában van a világ legfejlettebb, 4G-s szolgáltatásokra szóló előfizetéseinek 88 százaléka, míg Európa csak hat százalékot mondhat magáénak ebből.

Árcsökkenés júliustól

Kedvező változások már a napokban is történtek: július 1-jétől a külföldről lebonyolított adatforgalom (mobilinternet) kiskereskedelmi ára csökkent az Európai Unióban és három másik európai országban. Egy megabájtnyi adatforgalomért a korábbi 259 forint helyett 171,5 forintot kell fizetni. A mobiltelefonról indított hanghívások percenként 106,8 forint helyett 91,4 forintba, a fogadott hívások 29,4 forint helyett 26,6 forintba kerülnek, a küldött SMS-ek darabára pedig 33,2 forintról 30,4 forintra csökkent.