Jim Farley vezérigazgató egy a Bloomberg birtokába került jelentés szerint fontolóra vette a Ford elektromos üzemének vagy belsőégésű motoros üzletágának leválasztását. A Ford azonban tagadta, hogy bármelyik üzletág kiválását tervezné.

"Arra összpontosítunk, hogy végrehajtsuk a Ford+ tervünket, hogy átalakítsuk a vállalatot és boldoguljunk az elektromos járművek új korszakában" - áll a vállalat e-mailben küldött közleményében.

A "Ford+" névre keresztelt stratégiában az amerikai autógyártó tavaly felvázolta, hogy 2030-ig több mint 30 milliárd dollárt kíván költeni az elektromos járművekre. A cég a múlt hónapban közölte, hogy 24 hónapon belül évi 600 000 elektromos jármű gyártására lesz kapacitása világszerte.

Mivel a vállalat felosztása - amit a Ford állítólag nem tervez - túl nehéznek bizonyulhat, így Farley ehelyett egyszerűen csak elkülönítheti az EV üzletágat a cégen belül. Így az saját egységként működhetne egy széles körű átszervezés részekén.

A szétválasztás nehéz lehet a Ford családnak. Ők egy speciális részvényosztályon keresztül ellenőrzik az autógyártót, és óvakodnak attól, hogy elveszítsék a 118 éves vállalat feletti befolyásukat - mondták a belső tanácskozásokról nem kívántak nyilatkozni. Az alapító család, élén Bill Ford ügyvezető elnökkel, három helyet foglal el az igazgatótanácsban.

A vállalat a Wall Street nyomásával néz szembe, hogy leválasztja a születőben lévő EV üzletágát, hogy az örökölt költségek leépítésével növelje az értéket, és hogy nagyobb hozzáférést kapjon a tőkepiacokhoz. A befektetők hatalmas értéket tulajdonítottak a tisztán EV-gyártóknak, mint például a Rivian Automotive, amelynek piaci értéke rövid időre meghaladta a Fordét tavaly év végén, annak ellenére, hogy viszonylag kevés járművet gyártott.

A Ford részvényei 5,4 százalékot ugrottak, miután a Bloomberg News beszámolt a vállalat terveiről, ezzel a legnagyobb mértékben emelkedtek napon belül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!