A Microsoft 5,4 milliárd eurót ad a Nokia mobilüzletágáért és megkapja a finn cég szabadalmainak licencjogát is. Az üzlettel 32 ezer ember kerül át egyik cégtől a másikhoz. A mobilpiac óriási lehetőségeket kínál, ám a Microsoft eddig nem tudta ezt kihasználni. A felvásárlás azt bizonyítja, hogy első számú céljuk ennek a gyengeségnek a leküzdése. Stratégiai szempontból tökéletesnek látszik ez a döntés, a kérdés csak az, hogyan hajtják végre - értékelte a bejelentést Manoj Menon, a Frost & Sullivan tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Szükségszerűen be kell kapcsolódnia a mobilháborúba a Microsoftnak, és miután Windows Phone platformja teljesen a Nokiától függ - továbbá az Apple, illetve a Samsung ezzel versenyző megoldásokat kínál - érthető, hogy meg akarta szerezni a finn vállalat mobilrészlegét - mondja Ben Wood, a CCS Insight tanácsadó cég szakértője. Ugyanakkor az új helyzetben teljesen átalakul a Micorosoft üzleti tevékenysége, mivel egy csapásra betör a hardvergyártásba. Eközben felvetődik az a kérdés is, hogy az olyan cégek, mint a tajvani HTC és a kanadai Blacberry, megmaradhatnak-e tisztán telefongyártóknak - tette hozzá.

Boldog békeévek

A Nokia nem is olyan régen még a mobiltelefon-gyártók koronázatlan királya volt, ám az okos telefonok versenyében lemaradt az Apple és a Samsung mögött, így az elmúlt években a túléléséért küzdött. A második negyedévben 24 százalékkal estek bevételei az egy évvel korábbihoz képest. A cég 53,7 millió mobilt értékesített április és június között, ami 27 százalékkal marad el a 2012. második negyedévitől. Ugyanakkor a készülékek zászlós hajója, a Lumia jól teljesített, eladásai nőttek. Ezen a telefonon a Microsoft operációs rendszere fut.

Menon szerint az egyesülés segít abban, hogy a hardver közelebb kerüljön a legfontosabb szoftverhez, ami utat nyit szorosabb egyesítésük előtt. Az üzlet része egyébként, hogy a Microsoft tíz évre jogot kapott a Nokia márkanév használatára a jelenleg forgalomban lévő telefonokon és kiegészítő termékeken.

Vezérigazgató-pingpong

A lépéssel egyidejűleg gyökeresen átalakul a Nokia vezetősége. Stephen Elop elnök-vezérigazgató (képünkön balra), aki 2010-ban a Microsofttól igazolt a finn nagyvállalat élére - és első döntéseként megállapodott volt munkaadójával arról, hogy a Nokia a Windows Phone operációs rendszerrel váltja le a kiöregedett Symbian platformot - lelép posztjáról és elhagyja az igazgatóságot is. Ezzel egyidejűleg a készülékek és szolgáltatások divízió vezetője lesz, majd ahogy ez átkerül a Microsofthoz, visszatér az amerikai vállalathoz.

Ezt éppen azt követően teszi, hogy Steve Ballmer vezérigazgató (képünkön jobbra) bejelentette: tíz hónapon belül távozik posztjáról. Így Elop lesz az a felső vezető a Micorosoftnál, aki vágja a mobiltelefon-biznisszel kapcsolatos tudnivalókat is, következésképpen előre lép Ballmer esélyes utódainak sorában. Jó előjelként értékelheti, hogy elemzői becslések szerint a Lumia messze a legkelendőbb telefon az úgynevezett WP-készülékek szegmenségében, azaz az olyan mobilok között, amelyek olcsóbbak, de nehézkesebbek, mint az okos telefonok - hívja fel a figyelmet Leo Kelion, a BBC technológiai szakírója.

A hírre a Nokia részvényárfolyama 44 százalékkal ugrott a reggeli kereskedésben.