Elindította a francia kabinet a hatósági eljárást, amelynek keretében visszarendelik dolgozni az ExxonMobil leányvállalata, az Esso France sztrájkoló dolgozóinak egy részét a Gravenchon-Port Jerome-i olajfinomítóba – írja a Reuters. A TotalEnergies esetében egyelőre nem tettek lépéseket, de jelezték, az lesz a következő.

A TotalEnergies és az Esso France olajfinomítóiban dolgozók múlt hét eleje óta sztrájkolnak, béremelést követelve. Az Esso France beszámolója szerint a CFE-CGC és CFDT szakszervezetekkel meg tudtak állapodni abban, hogy 2023-ban 6,5 százalékkal emelik a munkavállalók bérét, valamint ígértek egy háromezer eurós (1,29 millió forintos) bónuszt is. A CGT, a legnagyobb francia szakszervezet azonban nem írta alá a megállapodást, ragaszkodva az eredetileg követelt 10 százalékos emeléshez. A CGT emellett elutasította a Total ajánlatát is, amely korábban már beleegyezett egy 3,5 százalékos idei béremelésbe, és felvetette, előrehozhatják a 2023-as egyeztetéseket, de csak abban az esetben, ha a szakszervezetek felhagynak a munkabeszüntetéssel.

Ott lehet sztrájkolni

A sztrájk immár elviselhetetlen a francia emberek számára – fogalmazott Olivier Veran kormányzati szóvivő, és nem túlzott. A benzinkutak jelentős része küzd ugyanis ellátási problémákkal, a még működőképeseknél pedig olyan sorok kígyóznak, amelyek forgalmi dugókat okoznak.

A CGT szolidaritásra szólította fel a többi szektorban dolgozókat, és úgy tűnik, teljesülhet az óhajuk. Az FNME szakszervezet ugyanis bejelentette, az EDF energiaipari vállalat atomerőműveiben is sztrájkolni kezdett a munkavállalók egy része, késleltetve a felújítási munkálatokat legalább öt reaktor esetében.

Utóbbi húsba vágó probléma lehet Franciaország számára, amely eddig nettó áramexportőr volt, idén azonban nettó importőr vált belőle. Az EDF 56 reaktorainak mindössze a fele működik jelenleg, ami az energiaválság közepette különösen fájó.

A CGT jelezte, bíróságon támadja meg a kormány eljárását, amellyel berendelik dolgozni az Esso France sztrájkoló munkavállalóit.