Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia nagyvállalatokban részesedést szerző nem európai külföldi befektetőket a francia állam eddig legalább 25 százalékos tulajdonrésznél ellenőrizte, ez a küszöb 10 százalékra csökken az év végéig, s az ellenőrzést kiterjesztik a Covid-19 fertőzés elleni vakcinán dolgozó biotechnológiai szektorra is - mondta a tárcavezető az LCI hírtelevízióban.

A miniszter azt is közölte, hogy a kormány a múlt héten elfogadott 110 milliárd eurós gazdaságvédelmi mentőcsomagja után valószínűleg szeptember-október előtt nem indítja el a gazdaságösztönző programját, mert lépésről lépésre kíván haladni.

"Az európai koordináción is dolgozom, mert semmi nem lenne annál rosszabb, ha Franciaország olyan intézkedésekkel indítaná el a gazdaságösztönző programját, amelyek nem szerepelnének Németország programjában" - mondta Bruno Le Maire.

Véleménye szerint nagyon komoly gazdaságösztönzésre lesz szükség, és az Európai Uniónak is támogatnia kell a nemzeti szinten elindított csomagokat.

Egy nappal azután, hogy a nemzetgyűlés megszavazta a karantén utáni kormánystratégiát, amely május 11-én váltja fel a jelenlegi kijárási korlátozásokat, Bruno Le Maire arra kérte a franciákat, hogy minél többen térjenek vissza dolgozni, mert a gazdaság beindítása és a munka felvétele elengedhetetlen a nemzet számára.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a módosított költségvetési törvény alapján a kormány idén a francia hazai össztermék (GDP) 8 százalékos visszaesésével, 9,1 százalékos államháztartási hiánnyal számol, és úgy kalkulál, hogy az államadósság a GDP 115 százalékára nőhet a múlt év végi 98,1 százalékról.