Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Apple még szeptemberben adta ki az iOS 16-ot, és egyértelműen az elmúlt évek egyik legszignifikánsabb iOS-frissítése lett. Olyan újdonságokat hozott az iPhone-ok világába, mint például a teljesen újradolgozott és most már személyre szabható zárképernyő, a szerkeszthető és visszavonható üzenetekkel feltuningolt iMessage, valamint az élő értesítések. 

Csakhogy, amellett, hogy csúcsszuper lett, nagyon úgy tűnt, hogy sikerült elkapkodni a dolgot.

Azóta ugyanis a falhasználók már többször is kénytelenek voltak havi szinten frissíteni a sorozatos hibák és a biztonsági javítások miatt. Sőt, előfordult, hogy a frissítés maga többet ártott, mint használt: ott volt például az iOS 16.2, amely ugyan további számos új funkciót hozott magával, azonban számos hibát és komoly rendszerhibát is. 

Sokáig olyan pletykákat lehetett olvasni, hogy az Apple az iOS 17 esetében minimálisra csökkenti az újdonságokat, és a stabilitásra, valamint az optimalizálásra fókuszálnak majd, ez azonban a jelek szerint mégsem így lesz.

Ugyanis az Apple egyelőre a 16-ot barkácsolta tovább.

Hosszú várakozás és többhetes bétatesztelés után a hét elején az Apple mindenki számára elérhetővé tette az iOS 16 következő, név szerint negyedik főverzióját, mely a hibajavítások mellett számos extra funkciót és fejlesztést is tartalmaz. Az Index most megnézte, hogy melyek ezek.

Pont hiányzott még néhány emoji

Az iOS 16.4 egyik legnagyobb újdonsága az a huszonegy új emoji, mely most bekerült a rendszerbe. Az új emotikonok között megtaláljuk a rózsaszín szívet, de a medúza, a szamár és a szárny is bővíti a hiányosnak azért nem mondható palettát.

Az emojik mellett a második nagy újdonság az, hogy az iOS-be is megérkezett az a lehetőség, hogy

a weboldalak is pushértesítéseket küldhetnek az iPhone-okra, ahogy az a macOS esetében már évek óta működik.

A funkciót az Apple először még a WWDC-n jelentette be az iOS 16 bemutatásával egyszerre, annak gyakorlatba történő implementálásával azonban csak mostanra készültek el. A webes alkalmazásoktól érkező értesítések pontosan úgy működnek, mint más alkalmazásoktól érkező értesítések: megjelennek a Zárolási képernyőn, az Értesítési központban és a párosított Apple Watchon is.

Kép: Pixabay

Fontos ugyanakkor megjegyezni, ahhoz, hogy pushértesítéseket kapjunk egy weboldalról, azt előtte mindenképp hozzá kell adnunk a kezdőképernyőhöz, melyet a Safarin a megosztás, majd a Hozzáadás a kezdőképernyőhöz gombokra való koppintással tudunk megtenni.

Los clásicos

Az Apple frissítette a Podcast nevű alkalmazás felépítését, melynek használata állítólag felhasználóbarátabb lett, illetve az Apple Music is kapott egy frissítést, amelynek köszönhetően a saját profilunkat már bármelyik oldalról elérhetjük. Ennél nagyobb újdonság azonban, hogy

március 28-án elstartolt az Apple Music Classical, az almás cég új zenestreaming-alkalmazása, mely kiválva az Apple Music alkalmazásból több mint ötmillió klasszikus és komolyzenei művet vonultat fel,

teljesen ingyen, amennyiben valaki már rendelkezik Apple Music-előfizetéssel.

Az új alkalmazást az App Store-ból tudja letölteni, futtatásához pedig még csak a legújabb iOS-re sincs szüksége, azt akár egy iOS 15-öt futtató készülékre is letöltheti.

Mi sem egyszerűbb a frissítésnél

Akárcsak korábban, ahhoz, hogy frissíteni tudjon, nyissa meg a beállításokat, majd koppintson az általános, ezek után pedig a szoftverfrissítés menüpontra, ahol rövid várakozás után már meg is kell jelennie az iOS 16.4-nek.

Az Apple egyébként azt is frissítette, hogy a jövőben hogyan lehet majd hozzáférni az iOS béta-verzióihoz. Mint ismeretes, korábban ehhez egy fejlesztői profil letöltésére, majd telepítésére volt szükség, most már azonban elég, ha a szoftverfrissítés menüpont alatt rányomja a pipát az iOS 16 Developer beta vagy az iOS 16 Public beta menüpontok egyikére.

Csakhogy, ezeket kizárólag csak egy másodlagos készüléken érdemes használni, a béta-verziók ugyanis – rendkívül kis eséllyel, de – akár olyan hibákat is tartalmazhatnak, melyek lehetetlenné teszik bizonyos funkciók használatát. Arról nem beszélve, hogy az ezen szoftververziókat futtató készülékeknek sokkal rosszabb az üzemideje és a teljesítménye is – hívja fel a figyelmet a portál.