A mi termékünk, a mi szabályaink. Nem játszunk olyan szabályok szerint, amelyeket nem mi alkottunk – jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, aki beszélt arról is, hogy a jelenlegi energiaválságért a Nyugatot, különösen Európát okolja.

A gázárak és nyersanyagok gyors áremelkedésének, nagyon magas inflációnak vagyunk tanúi, de mindez nem tegnap és nem ma kezdődött, és itt nagyon nagy köszönetet kell mondanunk külföldi szabályozó hatóságoknak, különösen az európaiaknak – fogalmazott a Gazprom vezére a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az Euronews szerint.

A gázból technikai okok miatt jön kevesebb?

A csökkentett mennyiségű gázszállítást az orosz óriás turbinafelújítási munkálatokkal indokolta. Egyelőre nincs mód a kompresszorállomással kapcsolatban felmerült probléma megoldására - mondta Miller az rfi.fr szerint.

Berlin szerint azonban ez csak ürügy: valójában politikai döntés született válaszul az Oroszország ukrajnai inváziója miatti szankciókra.

Az EU a közelmúltban állapodott meg a hatodik szankciócsomagról, melynek fontos része az orosz olaj importjának az idei év végéig történő részleges betiltása. Németország korábban felfüggesztette az Északi Áramlat (ÉÁ) 2 vezeték üzembe helyezési folyamatát.

Az Északi Áramlat 1 gázvezetéket 2012-ben helyezték üzembe, és Északnyugat-Oroszországból szállít gázt Németországba a Balti-tengeren keresztül. Az ÉÁ 2 vezeték elindítását, amely megduplázta volna a Németországba irányuló orosz gázszállításokat, Moszkva ukrajnai katonai hadjáratára válaszul leállították.

Az ÉÁ 2 nyomás alatt van, és még ma is lehetne rajta keresztül gázt szállítani Németországba. De nem helyezték üzembe, mert nincs rá tanúsítvány - mondta Miller.

Az év végére kifogyhat a földgázból Európa

Európa a tél közepére kifuthat földgáztartalékaiból, ha Oroszország teljesen leállítja gázexportját az Északi Áramlat 1. vezetéken – idézi a Bloomberg a Wood Mackenzie jelentését. Ez a legrosszabb forgatókönyv az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő gázvezetéken érkező importra vonatkozóan.

A gondot az okozza, hogy enélkül a forrás nélkül nem lehet kellő tartalékkal feltölteni az európai gáztárolókat a tél kezdete előtt – mondta a hírügynökségnek Massimo di Odoardo, a WoodMac földgázzal és LNG-vel foglalkozó kutatócsoportjának elnökhelyettese. Véleménye szerint ha figyelembe vesszük a lehetséges válaszlépéseket, akkor is elkerülhetetlennek látszik, hogy „racionalizálásra” lenne szükség a fogyasztásban, miután a készletek csak januárig tartanának ki.

A Wood Mackenzie szakértői szerint a szállítás teljes leállítása esetén az európai tárolókat csak 59 százalékban lehetne feltölteni a fűtési időszak kezdetére, november 1-jére. Ha továbbra is 40 százalékon tartják a gázexportot az északi áramlaton át, akkor ez az arány felmehet 67 százalékra, és nem a tél közepére, hanem a végére futna ki gáztartalékából Nyugat-Európa. Ha a szállítások visszatérnének a teljes kapacitásra, akkor összejöhet a 80 százalékos feltöltöttség, annak ellenére, hogy a texasi Freeport LNG gázcseppfolyósító üzemet le kellett állítani, ami mérsékli a folyékony gáz kivitelét.