Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák TSO Eustream adatai szerint hétfőn a szlovákiai nagykaposi (Veľké Kapušany) határállomáson keresztül Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállításokra vonatkozó napi nominációk, azaz szállításra lekötött gáztranzitok november vége óta a legmagasabb szintre emelkedtek – írja a Reuters.

A Nagykaposon keresztül érkező gázmennyiség hétfőn napi 993 407 megawattóra (MWh) körül volt, ami a legmagasabb érték november 30. óta.

A Németországba a Balti-tengeren átvezető Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkező orosz gáz áramlása reggel 7 órakor 73 778 201 kilowattóra/óra (kWh/h) volt, a péntek reggeli 72 286 105 kWh/h-hoz képest.

A német határon lévő Mallnow mérési pontnál a Lengyelországba irányuló keleti irányú áramlás 13 202 832 kWh/h volt, ami alig változott a múlt hét végén mért szinthez képest - derült ki a Gascade üzemeltető adataiból. 

Oroszország a múlt héten leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállításokat, mivel azok nem voltak hajlandók rubelben fizetni, bár Lengyelország továbbra is kap orosz gázt a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Németországból érkező fordított áramláson keresztül. Az Európai Bizottság a kialakult helyzet és a nagy kiszolgáltatottság miatt győzködi az uniós tagállamokat, hogy ne fizessenek rubelben az orosz földgázért, valamint hogy a lehető leggyorsabban csökkentsék az orosz energiakitettségüket. Hétfőn Brüsszelben vésztanácskozásra hívták a nemzeti kormányokat, hogy a közös uniós fellépésről tárgyaljanak.

Az FGSZ Földgázszállító adatai szerint a Kiskundorozsma 2. határkeresztezőn Szerbián keresztül 7,060,000 kWh/órányi földgázmennyiség érkezett.