Egy ilyen hatalmas projektet nem lehet leállítani - válaszolta a Gazprom-Inveszt vezérigazgatója az MTI tudósítójának kérdésére, hogy mennyiben befolyásolja a Déli Áramlat gázvezeték megépítését az Európai Unió minapi figyelmeztetése, miszerint az Oroszország és a Déli Áramlat által érintett EU-tagállamok közötti kétoldalú megállapodások ellentétesek az uniós joggal.

Mihail Levcsenko a Déli Áramlat gázvezetékhez kapcsolódó, még épülő Déli Folyosó nevű gázvezeték és az Anapában lévő Russzkaja kompresszorállomás felépítéséért felelős cég első embere.

A Gazprom-Inveszt vezetője kijelentette: tartják az ütemtervet, minden beruházással az előre eltervezett időben készen lesznek.

A Russzkaja nevű kompresszorállamos kapcsolja össze a Déli Folyosót a Déli Áramlattal. A Fekete-tenger parti Anapa közelében lévő beruházás helyszínén csütörtökön emelték a helyére az első, nagy teljesítményű aggregátort külföldi és orosz újságírók jelenlétében.

A nyolc oroszországi régiót átszelő, kicsivel több mint 2500 kilométer hosszú Déli Folyosó két szakaszból áll majd. Az egyik, az úgynevezett nyugati útvonal a Voronyezsi területről indul és a Korenovszkaja kompresszorállomásnál kapcsolódik a Nyizsegorodszkiji területről egészen a Russzkaja kompresszorállomásig futó keleti útvonalnak nevezett szakaszhoz. A beruházást 2010-ben kezdték, befejezését 2017-re tervezik. Célja, hogy egyrészt ellássa a lakosságot és az ipari létesítményeket gázzal, másrészt eljuttassa az orosz földgázt a Gazprom európai projektjéhez, a Déli Áramlat gázvezetékhez. A Déli Folyosó évente 63 milliárd köbmétert továbbít majd.

A Russzkaja nevű kompresszorállomás a világon a legnagyobb teljesítményű ilyen létesítmény lesz - emelték ki a beruházás helyszínen lévő műszaki vezetői. Annak érdekében, hogy a további 900 kilométeren, a Déli Áramlat Fekete-tenger alatti szakaszán biztosítsák a földgáz továbbítását, 448 megawattos teljesítményt kell elérni. Ehhez összesen 14 aggregátort helyeznek el a még épülő kompresszorállomáson.

Az első berendezés helyére emelésekor, a csütörtöki anapai rendezvényen a mérnökök elmondták: Oroszországban még soha nem állítottak üzembe ekkora teljesítményű aggregátort.