Megvitatta és jóváhagyta az Assicurazioni Generali igazgatósága a csoport új klímastratégiáját. Az új stratégia, amely a 2018. februárjában jóváhagyott módosítása, illetve kiegészítése, a Generali alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő felé tett elkötelezettségével összhangban határoz meg jelentős intézkedéseket a vállalatcsoport befektetési és kockázatvállalási tevékenysége – tehát a csoport fő üzleti tevékenységei – kapcsán.

A Generali új, ambiciózus célokat fogalmazott meg saját klímastratégiája kapcsán. Az elmúlt három évben – összesen 6 milliárd euró összegben – végrehajtott új zöld és fenntartható befektetéseinknek köszönhetően az előzetesen meghatározott céljainkat a tervezettnél korábban elértük. Úgy véljük, hogy a magánszektor kulcsszerepet játszhat a klímasemleges gazdaságra való átállást segítő „Igazságos átmenet" program pénzügyi támogatásában többek között azzal, hogy segíti a közintézményeket a szükséges intézkedések meghozatalában - mondta Philippe Donnet, a Generali-csoport vezérigazgatója.

Vége a szénerőművek támogatásának

A Generali-csoport új céljai a következők:

  • 2021 és 2025 között 8,5–9,5 milliárd euró új zöld és fenntartható befektetés végrehajtása. Ez a 2019 és 2021 közötti időszakra korábban meghatározott 4,5 milliárd eurós célkitűzést követi, melyet a Generali a tervezettnél egy évvel korábban sikeresen elér – sőt túlteljesített –, és 2020 év végén a befektetései elérték a 6 milliárd eurót.
  • A szénágazatban egyre szigorúbb korlátozások, amelyek végső célja a szektorban lévő befektetések fokozatos, de teljes megszüntetése. Az új stratégia nyomán a csoport teljesen megszünteti a fűtési célú szénágazatban befektető kibocsátókkal való együttműködését az OECD-országokban 2030-ra, a világ egyéb részein pedig 2040-re. (Ilyen kötelezettségvállalást egyre több cég tesz - ez elhangzott nemrég a Magyar Nemzeti Bank egyik zöldgazdaság tematikájú konferenciáján is.)
  • A közvetlen befektetési portfólió fokozatos dekarbonizációja, hogy 2050-re elérje a cég a karbonsemlegességet. Ez összhangban áll egyrészt a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben megfogalmazott céllal, másrészt a Net-Zero Asset Owner Alliance tagjaként tett kötelezettségvállalásával is. A Generali 2025-re – köztes célként – 25 százalékkal kívánja csökkenti a vállalati befektetési állományából (vállalati kötvényekből, tőzsdei részvényekből) eredő szén-dioxid-kibocsátást.
A biztosításoknál is lesznek korlátozások
  • A biztosításkötéseknél is cél a fűtési célú szénágazatban meglévő jelenlegi minimális kitettségének további csökkentése, és végül teljes megszüntetése az OECD-országokban 2030-ra, a világ többi részén pedig 2038-ra;
  • A továbbiakban nem biztosít semmilyen kőolajjal és földgázzal kapcsolatos tevékenységet. A csoport kötelezettséget vállal arra, hogy a jövőben nem biztosít olyan tevékenységeket, amelyek célja kőolaj- vagy földgázlelőhelyek felkutatása, illetve olajhomokból vagy palalerakódásokból származó, vagy az Északi-sarkvidéken feltárt fosszilis üzemanyagok (kőolaj és földgáz) akár szárazföldi, akár tengeri kitermelése.
  • A vállalatcsoport valamennyi érdekelt féllel együttműködésben kívánja a kibocsátásmentességet megvalósítani, és a klímasemleges gazdaságra való átállást segítő „Igazságos átmenet" programot támogatni. Ennek érdekében 2025-re legalább 20 szénfelhasználó, a csoport befektetési portfóliójához tartozó céget kíván bevonni a karbonsemlegesség irányába történő elmozdulást célzó programjába.
  • A Generali 2040-re negatív szén-dioxid-kibocsátást kíván elérni úgy, hogy közben 2023-ra klímasemlegessé válik;
  • 2025-re 25 százalékkal csökkenti az irodákhoz, adatközpontokhoz és vállalati autóflottához kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását a 2019-es kiindulási értékhez képest;
  • Lehetőség szerint 100 százalékban megújuló forrásokból származó energiát kíván igénybe venni, és tovább javítja energiahatékonyságát.