Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Chemours, a DuPont és a Corteva cégek pénteken bejelentették, hogy megállapodtak abban, hogy irdatlan nagy összeget, közel 1,2 milliárd dollárt (mintegy 415 milliárd forintot) fizetnek azért, hogy rendezzék azokat a követeléseket, amelyek szerint „örök vegyszerek” szennyezték az Egyesült Államok nyilvános vízrendszereit.

Káros szintetikus vegyszerek 

A mindenütt jelenlévő szintetikus vegyszerek családja – per- és polifluor-alkil anyagok, más néven PFAS – a környezetben és az emberi szervezetben is megmaradnak, ahol súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, és megtalálhatók a mindennapi termékekben, így a gyorséttermi csomagolókban, sminkekben és szőnyegekben.

A legújabb tudományos eredmények alapján ezek a vegyi anyagok sokkal veszélyesebbek az emberi egészségre, mint azt a tudósok eredetileg gondolták.

A három vegyipari óriáscég ellen több ezer pert indítottak szerte az Egyesült Államokban, amelyek szerint a mérgező vegyszerek a gyártási folyamat során szennyezték a környezetet.

Elszámolási alapba utalnak

A három cég megállapodott abban, hogy összesen 1,185 milliárd dollárral járulnak hozzá egy elszámolási alaphoz. A Chemours 50 százalékot (körülbelül 592 millió dollárt), a DuPont és a Corteva pedig együtt a maradék 50 százalékot, mintegy 400 millió dollárt, illetve 193 millió dollárt fizetnek be.

A közlemény szerint a vízrendszerek az Egyesült Államok lakosságának „nagy többségét” szolgálják ki.

A három cég közölte: eddig elvi megállapodást kötöttek. A végleges megállapodást várhatóan még ebben az évben véglegesítik az Egyesült Államok dél-karolinai kerületi kerületi bíróságán.