Ante Ramljak, a vállalat élére áprilisban kinevezett kormánybiztos sajtótájékoztatóján elmondta: az Agrokor-csoport össztőke csökkenése 2014 év végétől, 2016 év végéig elérte a 21,7 milliárd kunát (közel 900 milliárd forint). A veszteség 2016-ban 11 milliárd kunát (455 milliárd forint), 2015-ben pedig 3,6 milliárd kunát (közel 150 milliárd forint) tett ki, szemben az 1,2 milliárd kunás (49 milliárd forint) nyereséggel, amit a cég a pénzügyi jelentésében 2015-ben kimutatott. Jelenleg a cég tőkeérték feletti vesztesége 14 milliárd kuna (közel 580 milliárd forint)- idézi az MTI Ramljakot.

A rendkívüli kormánybiztos mindeközben bejelentette, hogy a PricewaterhouseCoopers (PwC) független könyvvizsgáló cég számos számviteli szabálytalanságot észlelt az Agrokor pénzügyi átvilágítása során, amelyek potenciális törvényellenes tevékenységre utalnak, ezért a konszern válságmenedzsmentje büntetőjogi feljelentést tesz az Agrokor korábbi vezetői ellen.

A csődközelbe jutott cégcsoport Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt. Az Agrokoron belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Szakértők szerint a 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem egyben az ország legnagyobb földbirtokosa is: több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és számos kis- és középvállalkozó mehet tönkre.

Behúzta a vészféket az állam

A horvát parlament április 6-án gyorsított eljárásban fogadta el a lex-Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi a rendszerszinten fontos vállalatok számára, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. A törvény alkalmazását a tulajdonosnak és a hitelezőknek kell kérniük, az állam pedig egy biztost nevez ki a vállalat élére, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot.

A rendkívüli eljárást a törvény elfogadása után maga Ivica Todoric, az Agrokor tulajdonosa kérte. Todoric azonban nemrég azzal állt elő, hogy a kormány megfenyegette és kényszerítette a vállalat átadásra. A tulajdonos szerint a kormány államosította a céget, és súlyosan megsértette a magántulajdonhoz való jogot, ezért büntetőjogi feljelentést tesz Ante Ramljak kormánybiztos és Martina Dalic horvát gazdasági miniszter ellen.

A tavasszal közzétett adatok szerint a konszern hitelállománya közel 5 milliárd euróra (1559 milliárd forint) rúg, az adóság 52 százalékát a bankok tartják a kezükben. A cég legnagyobb hitelezőjének, az orosz Szberbanknak 1,6 milliárd euróval tartozik, 650 millió euróval pedig horvátországi bankoknak. Az Agrokor 900 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon. A befektetési bankoknál további 20 millió euró, más horvát, nem pénzügyi intézményeknél 300 millió euró, míg a beszállítóknál 1,2 milliárd euró fizetési hátralékot halmozott fel.

A válságmenedzsmentje júniusban a konszern megmentésére újabb 530 millió euró (163 milliárd forint) kölcsönt vett fel.

A kormány szerint, amennyiben nem hozták volna meg a törvényt és nem helyezték volna rendkívüli eljárás alá az Agrokort, az súlyos következményekkel járt volna az ország gazdaságára nézve. Szakértők szerint azonban egyelőre még nincs ok a bizakodásra.