Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A PKN Orlen, Lengyelország nemzeti olajvállalata felvásárolja a szintén állami tulajdonban lévő PGNiG-t, az ország legnagyobb gázipari cégét. A cél egy egységes nemzeti energiaipar órásvállalat összekalapálása - derül ki a Financial Times tudósításából. A PKN Orlen már közzé is tette az a szándéknyilatkozatot a PGNiG bekebelezésére, amit az akvizíciók sorozatával akar végrehajtani.

Előzőleg az olajvállalat azt is bejelentette, hogy megkapta az EU hozzájárulását Lengyelország másik jelentős olajvállalatának, a Lotosnak a rég tervezett felvásárlásáhuz. Néhány hónappal korábban már megszerezte az Energia névre hallgató közműszolgáltatót - így alakul a négyes fúzió. A PKN Orlen szerint a négy vállalat egyesítése nyomán egy 200 milliárd zloty (50 milliárd dollár, 15 800 milliárd forint, az éves magyar GDP 28 százaléka) éves árbevételű gigász jön létre, amelynek EBITDA nyeresége nagyjából 20 milliárd zloty lesz.

Nem tudni, mennyi

A felvásárlási ár egyelőre nem ismert, a PKN Orlen piaci kapitalizációja 26 milliárd zloty, míg a PGNiG értéke nagyjából 28 milliárd zloty. Jacek Sasin, a varsói kormány állami vagyonért felelős minisztere úgy véli, hogy Lengyelországnak szüksége van erre az energiaipari konszolidációra, mert enélkül nem tud kellően nagy szereplővel megjelenni a világpiacon a cégek versenyében. Az egyesüléssel a vállalatok befektetési forrásai összeadódnak, így ambiciózus projekteket indíthatnak - véli a miniszter. Európa más országaiban már lezajlott ez a konszolidáció, mégpedig állami segítséggel - tette hozzá.

A felvásárlás hírére mind a PKN Orlen, mint a PGNiG részvényárfolyama megugrott a varsói tőzsdén. Ugyanakkor az elemzők fanyalognak: úgy vélik, hogy a két olajvállalat egyesítése logikus lépés, ám a gázcég bevonása már megkérdőjelezhető, főként mivel a gyengülő gazdasági környezetben lanyha a kereslet az energiahordozók iránt. Hosszabb távon a PKN Orlen és a Lotos összeolvadásában van ráció, ám a PGNiG beolvasztása inkább politikai, mint gazdasági döntés - véli Michal Kozak, a varsói Trigon befektetési tanácsadó cég elemzője.

Szerinte gondot okoz például, hogy az olajfinomítás termékeinek ciklikus kereslete párosul a felvásárlás óriási költségeivel, amely sokáig megterheli majd a vállalat büdzséjét. A tőzsdei befektetők olyan nem kívánatos kockázatot láthatnak ebben, ami a cég papírjainak leértékelődéséhez vezethet.

Optimista vezérigazgató

Daniel Obajtek, PKN Orlen vezérigazgatója úgy véli, hogy az számos üzletággal (olaj- és gázkitermelés, olajfinomítás, gáztranzit, gázszolgáltatás) foglalkozó vállalat sokoldalúságánál és nagyságánál fogva kevésbé lesz érzékeny a piaci ciklusokra. Ha végignézünk Európa üzleti térképén akkor egyértelműen indokoltnak látszik a nagy energiaipari fúzió - fejtegette. Ahhoz hogy legyen forrásunk a befektetésekre, amivel megalapozhatjuk a vállalat hosszú távú növekedését, stabil és sokoldalú bevételekre van szükség.