Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Guillain-Barre-szindróma (GBS) egyike a számos, igen ritka, autoimmun, a perifériás - elsősorban a motoros - idegeket érintő gyulladásoknak. Klasszikus formájában jellegzetes tünet a kéz, illetve a láb ujjaiban kezdődő, majd fokozatosan a test felé terjedő zsibbadás, hangyamászásérzés. A klasszikus lefolyás esetén a tünetek néhány hétig romlanak, majd a romlás megáll, egy stabil szakasz alakul ki, ami szintén hetekig tarthat, azt követően a tünetek fokozatosan enyhülnek. A tünetek enyhülése a kialakulásukhoz képest fordított sorrendben következik be. Az esetek jelentős részében a gyógyulás teljes vagy csak minimális tünetek maradnak vissza - írja a Webbeteg arról a betegségről, amely nagyon ritka mellékhatása lehet az Astrazeneca koronavírus-vakcinájának az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint.

Az EMA szerint a GBS és az AstraZeneca Vaxzevria néven ismert oltása közötti okozati összefüggés "legalábbis ésszerű lehetőség", miután a július 31-ig világszerte beadott 592 millió adag oltóanyagból 833 GBS-esetet jelentettek. Az uniós gyógyszerhatóság a mellékhatást a "nagyon ritka" kategóriába sorolta, ami a legalacsonyabb gyakoriságú mellékhatáskategória, és hangsúlyozta, hogy az oltás előnyei meghaladják a kockázatokat. Mutatja ezt az is, hogy kevesebb mint egy milliomod részben fordul elő - derül ki a Reuters cikkéből.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság a Johnson&Johnson-oltás lehetséges mellékhatásaként figyelmeztetést adott ki a Guillain-Barré-szindrómára. Mindkét vakcina vírusvektoros technológiát használ, és ritka vérrögképződéses esetekkel is kapcsolatba hozták őket.

Az EMA néhány más, kevésbé súlyos mellékhatást is megjelölt a Johnson & Johnson, a Moderna, valamint az AstraZeneca oltóanyagai mellett.