A CCTV kedd esti riportja szerint az érintett márkák közt az Audi A6 és Q5, a Mercedes-Benz C és E osztálya, valamint a BMW 3-as és 5-ös sorozata szerepelnek. A vizsgált járművek mindegyikét Kínában gyártották az elmúlt három évben, s ahogy arra az autók rezgéscsillapító lemezeinek vizsgálatakor fény derült, akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek utasok számára. A központi televízió a Pekingi Vegyészmérnöki Egyetem által elvégzett vizsgálat adait idézte, melyek szerint a vizsgált mintákban komoly mennyiségű aszfaltot találtak, mely magas hőmérsékletnek kitéve mérgező anyagokat, így kén- és különböző nehézfém-származékokat, bocsát ki magából. Az aszfalt ugyanakkor olcsóbb a környezetbarát helyettesítőinél, így például a guminál, a CCTV szerint a három nagy autógyártó - eladási statisztikáit alapul véve - mintegy 100-130 millió jüant (1 jüan=38 forint) takaríthat meg évente az aszfalt használatával.

A riport szerint a vizsgálatot megelőzően számos autóvezető panaszkodott furcsa illatokra autójában, s ugyanígy megmagyarázhatatlan eredetű betegségekre is.

A BMW kínai ága helyi vegyesvállalati partnerével együtt a riport után úgy fogalmazott: az elhangzottakat jelentette az érintett osztályoknak, s további intézkedéseket is foganatosított. A Mercedes-Benz azt mondta: a Kínában árusított járművei a cég saját minőségi normáinak megfelelően készülnek, s azok nem térnek el a más országokban forgalmazott autóktól. A vállalat ugyanakkor együttműködéséről biztosította a hatóságokat az eset kivizsgálását illetően.