Az oltóanyag harmadik fázisú klinikai vizsgálata során 2260 amerikai, 12 és 15 év közötti fiatalt oltottak be, akiknél erős immunválaszt váltott ki a Pfizer és BioNTech oltóanyaga. A résztvevők szervezetében egy hónappal a második dózis után több volt az antitest, mint a korábbi, 16-25 évesek körében végzett kísérletek során - írja a CNN híre alapján a hvg.hu.

A kutatók 1129 gyereknek placebót adtak be, akik közül 18-nál kialakult a koronavírus okozta betegség, a Covid-19. A másik 1131 önkéntes közül, akik a vakcinát kapták, senki sem betegedett meg. Az adatokat még független szakértőknek is felül kell vizsgálniuk.

A Pfizer és a BioNTech szerint a 12-15 évesek ugyanazokat a mellékhatásokat tapasztalták a vakcina felvétele után, mint a 16-25 évesek. A leggyakrabban az oltás helyén fájdalomról, fáradtságról, és lázról számoltak be. A CNN szerint a résztvevők egészségi állapotát további két évig figyelemmel kísérik majd a kutatók.

A vakcina felhasználását az Egyesült Államokban egyelőre a 16 évesek és az annál idősebbek számára engedélyezték. A gyógyszercégek most jelezték: a lehető leghamarabb benyújtják kérelmüket az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságnak (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a vészhelyzeti használatba vételi engedély kiterjesztésére.

A két vállalat már 12 évnél fiatalabbakon is teszteli közös fejlesztésű vakcináját. A kísérletben a védőoltás három különböző adagját tesztelik majd 144 gyereken. Mindegyik dózist először az 5-11 év közötti, majd a 2-4 év közötti, végül a 6 hónapos és 2 év közötti gyerekek kapják meg. A leghatékonyabb dózis meghatározása után a vállalat további 4500 gyereken teszteli majd az oltást.

Magyarország a Pfizer–BioNTech-vakcinából 10 870 000 adagot kötött le, ami 5 435 000 ember beoltására elegendő. A járványügyi tájékoztató honlapon szereplő adatok szerint mostanáig 1 296 736 dózis (12 százalék) érkezett meg a rendelt mennyiségből. Ezt a védőoltást itthon a 18 évnél idősebbeknek adják, köztük várandós és szoptató nőknek is.