Annak ellenére, hogy a H&M nettó árbevétele a harmadik negyedévben combosodott, még így is elmarad a járvány előtti aranykorhoz képest, amikor közel 62 milliárd koronás árbevételt könyveltek el.

A svéd divatáru-kiskereskedelmi lánc ugyanis megérezte a világjárvány okozta korlátozásokat: november végén több mint 115 üzlete volt zárva Európa-szerte és az Omikron-variáns megjelenése a társaság részvényeit is megviselte.(Csak az új variáns okozta bizonytalanságok miatt tegnap délután 3 százalékkal estek - a szerk.)

Az Inditex is erősödik

A H&M mellett a világ egyik legnagyobb fast-fashion kereskedője, az Inditex is hasonló jó eredményekről számolt be szerda délelőtt - írja a Wwd.

A Pull&Beart, a Bershkát és a Zarát tulajdonló spanyol nagyvállalat értékesítési árbevétele 21 százalékkal több, mint tavaly. Az október végével záródó pénzügyi negyedévet ugyanis 19,33 milliárd euróval zárták, amely kifejezetten nagy ugrás az egy évvel korábbi 14,1 milliárd euróhoz képest. Az adózott eredmény ennek ellenére elmarad a pandémia előtti időszakétól.

Mindkét vállalat esetében azonban jól láthatók a koronavírus okozta lezárások és az új, Omikron-változat miatt bevezetett korlátozások hátrányai.

A nemzetközi turisták hiánya és a lezárások miatt ugyanis ismét bizonytalan az év vége. Az Inditex üzleteinek 15 százaléka ugyanis olyan forgalmas városközpontokban működnek, amelyek nagymértékben függnek a külföldi turistáktól - írja a Reuters. (A héten nyitottak újra a kiskereskedelmi boltok Ausztriában, miközben Hollandiában további szigorítások jöhetnek)

A nagyvállalatok emellett folyamatosan küzdenek a hónapok óta fennálló globális ellátási láncok problémáitól és az alapanyaghiánytól.  Az Inditex ezért termékeinek több mint felét már Spanyolországban állítja elő, hogy kikerülje a problémás logisztikát, és a konkurens márkákhoz képest gyorsabban juttassa el termékeit a vásárlókhoz.