Az eddigi adatok, tanúvallomások szerint oroszon és ukránon kívül más nyelveket csak törve beszél, ha ez valóban így van, nem kaphatott volna nemzetközi jogosítványt a folyami hajózásban. A kérdés eldöntése a várható nagy összegű kártérítési igény miatt is lényeges, hiszen ebben az esetben a férfit alkalmazó cégnek, a norvég tulajdonú Viking River Cruises társaságnak kimutatható felelőssége van a történtek miatt - mondta a jogász a napilapnak.

A nemzetközi szaksajtóban Jurij Csaplinszkijként említett 64 éves, odesszai kapitányt gyanúsítják azzal, hogy ő okozta a Hableány sétahajó 28 áldozatot követelő katasztrófáját május 29-én. A kapitányt jelenleg halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítják.

A hajókatasztrófa két eltűnt dél-koreai utasát még mindig keresik a hatóságok a Duna teljes főváros alatti szakaszán. Huszonnégy megtalált honfitársuk holttestét folyamatosan szállítják haza Koreába.

Polt Péter legfőbb ügyész rendkívüli jogorvoslati indítványáról a Kúria július 29-én dönt, és az eljárás keretében azt vizsgálják, hogy az óvadék képes-e a törvény által megkívánt célok elérésére.