A Gazprom orosz energiaipari vállalat pénteken közölte, hogy kivonul Németországból, amely összefüggésben áll azzal, hogy az orosz és a német fél között vita alakult ki amiatt, hogy Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz gázért való fizetést euróról rubelre váltsák – írja a Portfolio.

Azt egyelőre nehéz pontosan meghatározni, hogy a lépés milyen hatással lesz az orosz gázszállításra, amelytől Németország szükségleteinek mintegy 40 százaléka függ.

A vállalat közölte, hogy megszüntette részesedését a Gazprom Germania GMBH-ban és annak minden eszközében, beleértve a Gazprom Marketing & Trading vállalatot is. További részleteket vagy magyarázatot nem közölt a cég.

A Handelsblatt német üzleti napilap csütörtökön arról számolt be, hogy a német gazdasági minisztérium az energiaellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt fontolgatja a Gazprom és a Rosneft német egységeinek kisajátítását.

A Gazprom Germania székhelye Berlinben van, és egyetlen részvényese a Gazprom Export, a Gazprom százszázalékos tulajdonú leányvállalata. A német vállalatnak emellett vannak leányvállalatai többek között Svájcban és a Cseh Köztársaságban.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.