A döntést a légitársaság hozta meg - közölte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport a Facebook-oldalán.

A Csungking-Budapest vonalon közlekedő első járatot egyébként január 24-én köszöntötték hivatalosan a budapesti repülőtéren. Ezzel a Hainan Airlines 9 év után tért vissza a ferihegyi repülőtérre.

Pénteken a Shanghai Airlines is hasonló lépést jelentett be. A döntés két budapesti járatát érinti. Ennek értelmében a Sanghaj-Hszian-Budapest járat február 6. és március 26., a Sanghaj-Csengtu-Budapest járat pedig február 4. és március 28. között nem közlekedik. A közvetlen, heti négyszer közlekedő Sanghaj-Budapest járatot a változás nem érinti, az az eredeti menetrend szerint közlekedik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtök este hirdetett nemzetközi vészhelyzetet a koronavírus miatt, ugyanakkor kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését nem ajánlotta.

Tavaly november végéig 262 ezer kínai turista utazott Magyarországra, és 429 ezer vendégéjszakát töltött el, mindkét 11 havi adat magasabb, mint a 2018-as teljes éves forgalom. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Magyarországnak elemi érdeke volt, hogy megkönnyítse a vízumhoz jutást és légi járatokat biztosítson. Ennek érdekében 14 vízumközpontot hoztak létre Kínában, az elfogadott vízumkérelmeket 48 óra alatt kiállítják, és ma már Budapestről öt kínai város heti 13 közvetlen járaton érhető el, a kelet-közép-európai régióban egyik fővárosnak sincs ilyen jó összeköttetése Kínával - hangsúlyozta Szijjártó Péter külügyminiszter a Csungking-Budapest járat hivatalos köszöntőjén.