A Szuezi-csatornát üzemeltető egyiptomi hatóság (SCA) közölte, hogy 9763 hajó haladt át a csatornán január-júniusban, 2,3 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest.

Az SCA bevétele elérte a 3 milliárd dollárt, éves összevetésben 8,6 százalékkal emelkedett - írta az MTI.

Oszama Rabi, az SCA vezetője szerint a hatóság rugalmas marketing- és árazási politikájának köszönhetően sikerült növelni a csatornán áthaladó hajók számát és az üzleti partnerek bizalmát. A hatóság tájékoztatása szerint a júniussal végződött 2020/2021-es pénzügyi évben az SCA a "csatorna történetének legmagasabb éves árbevételét könyvelhette el", amely elérte az 5,84 milliárd dollárt. Ez 2,2 százalékos növekedést jelent a 2019/2020-as pénzügyi év 5,72 milliárd dollárjához képest.

A Szuezi-csatorna biztosítja a legrövidebb hajózási útvonalat Európa és Ázsia között, a világ hajóforgalmának mintegy 15 százaléka halad át rajta. A csatorna fontos forrása az egyiptomi állam külföldideviza-bevételeinek.

Márciusban hat napra le kellett állítani a forgalmat a Szuezi-csatornán, mivel megfeneklett és keresztbe fordult rajta egy óriás konténerszállító hajó. A panamai lobogó alatt hajózó Ever Given egy homokviharban futott zátonyra, elzárva a csatornát, és felborítva a közlekedést a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán, amivel tovagyűrűző hatást váltott ki a világkereskedelemben.

A kártérítési vita miatti három hónapos patthelyzet a múlt héten zárult le, miután a Szuezi-csatorna Hatóság jogi képviselői és a konténerszállító hajó tulajdonosai egy nem nyilvános összegű, bíróságon kívüli kompenzációs megállapodást írtak alá.