Május 29-én a Hableányt hullámsírba küldő Viking Sigyn kapitányi hídján történteket automatikusan felvette a hangrögzítő, a felvételt pedig megőrizte a hajó feketedoboza.

Sógor Zsolt, a Hableány üzemeltetője, a Panoráma Deck Kft. sértetti képviselője szerint a felső tatfedélzeten egy amerikai turista házaspár tartózkodott és videófelvételt készített a történtekről. Az ügyvéd szerint ezek a képsorok egyértelműen bizonyítják, hogy az ukrán kapitány ült a kormány mögött, amikor megtörtént a tragédia, ám az egyelőre nem tudható, hogy mivel foglalta el magát a tragédia pillanataiban - írta a napilap.

A Sigyn semmilyen kommuniká­ciót nem folytatott az ütközés után sem, hanem horgonyt vetett a 800 méterre lévő újpesti Carl Lutz rakparton, a Garam 1. kikötőben. Innen küldtek vissza egy gumicsónakot két matrózzal, hogy megnézzék a helyszínt. Addigra azonban már a mentés javában zajlott, miután 21 óra 6 perckor, azaz 56 másodperccel a katasztrófa bekövetkezte után a 10-es VHF-csatornán magyarul és németül is elhangzott: "Ember a vízben...", majd újabb négy másodperc múlva, hogy "Ember a vízben a Margitszigetnél", a Sigyn ennek ellenére továbbállt. Sőt, az utána szintén hegymenetben érkező testvérhajó, a Viking Ingi sem állt meg, hanem áthajózott a katasztrófa helyszínén és távozott Budapestről.