Az új szabványban komoly szerep juthat az egyszer használatos jelszavak és a biometrikus adatok használatának. A MasterCard már arc- és hangfelismerő alkalmazásokat tesztel, valamint olyan csuklópánt megalkotásán dolgozik, mely az egyedi szívritmusuk alapján azonosítja be a kártyabirtokost.

Az új protokoll, melyet a MasterCard a Visával közösen alkotott meg, már 2015-ben életbe léphet, és fokozatosan felválthatja a jelenleg használt 3-D Secure technológiát, mely további hitelesítési lépcsők beiktatásával igyekszik biztonságosabbá tenni az internetes fizetéseket.

Célunk, hogy a vásárlás során minél kevesebb jelszót kelljen használni, s így a kártyahasználat zökkenőmentesebbé váljon. Mi az alapján szeretnénk azonosítani az embereket, hogy kik ők, nem pedig, hogy mire emlékeznek. Ha túl sok jelszó van, amit észben kell tartani, az további nehézségeket okoz a kártyabirtokosok számára - mondta Ajay Bhalla, a MasterCard biztonsági vezetője elmondta.

Várhatóan 2018-ra az internetes kereskedelem 30 százalékát teszi ki a mobil eszközökön történő vásárlás. Így az új, most készülő szabvány túlmutat a személyi számítógépek korán, hiszen új biztonsági infrastruktúrát, a feltörekvő technológiák támogatását biztosítja.