Az Europol szerdán kiadott közleménye szerint kontinensszerte a hamis élelmiszerek és italok elleni rajtaütéseiben 2020 decembere és 2021 júniusa között mintegy 42 bűnbandát számolt fel. A spanyol guardiától a svájci rendőrségig minden erő hozzájárult a megkérdőjelezhető borok, sajtok, fűszerek és még állateledelek lefoglalásához is, amióta az akció elindult - írja az Euronews, amely szerint összesen 15 451 tonna nem megfelelő minőségű, átcímkézett, hamisított terméket foglaltak le, mintegy 53,8 millió euró (19,385 milliárd forint) értékben.

A hatóságok 68 000 különálló élelmiszer-szállítmányt ellenőriztek, és ugyanebben az időszakban 2 409 helyen razziáztak. A kereskedelemben feltételezhetően részt vevő személyek ellen 663 elfogatóparancsot adtak ki.

Az egyik leggyakoribb fogás meglepő módon a hamisított méz, amely az 1970-es évek óta van forgalomban. Ennek ismertetőjegye, hogy magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal és nádcukorral együtt adják a valódi mézhez. Az üzlet azért virágzik, mert a csalók az így gyártott terméküket töredék áron tudják eladni, ezzel károsítva a valódi mézkereskedőket és az európai méhészeket.

18 hónap alatt Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Franciaország, Németország, Görögország, Görögország, Olaszország, Liechtenstein, Litvánia, Portugália, Szerbia, Spanyolország, Svájc, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az Egyesült Államok hatóságai 495 méztermék ellenőrzését végezték el. Ennek hét százaléka, 51 000 kilogrammnyi mennyiségben nem volt megfelelő.

Ugyanebben az időszakban a rendőrség az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) támogatásával Európa-szerte 1,7 millió liter hamisított bort, sört és más alkoholos italokat foglalt le. Egy spanyolországi székhelyű bűnszövetkezet tizennégy tagját tartóztatták le, mert színezékekkel változtatták meg az általuk forgalmazott italokat, hogy az más minőségűnek látszon. A spanyol hatóságok 47 660 liter whiskyt és 9550 liter egyéb, a gyártáshoz felhasznált alkoholt foglaltak le. Egy másik ügyben az olasz carabinieri a svájci rendőrség támogatásával öt személyt tartóztatott le otthonukban hamisított bor állítólagos előállítása miatt.