A világ ötödik számú konténeres cége, a Hapag-Lloyd nettó nyeresége 5,6 milliárd euróra (2045 milliárd forintra) emelkedett a január-szeptemberi időszakban az egy évvel korábbi 538 millió euróról (196,3 milliárd forintról). A társaság arra számít, hogy a nyereség az év hátralévő részében is erősen nő majd, miközben az ügyfelek világszerte súlyosabb infrastrukturális szűk keresztmetszetekkel szembesülnek az ellátási láncokat megzavaró koronavírusválság miatt - írja a Reuters.

"Minden működési kihívás ellenére rendkívüli erős kilenchavi eredményt értünk el" - mondta Rolf Habben Jansen vezérigazgató.

"A globális ellátási láncok azonban óriási nyomás alatt állnak, ami a harmadik negyedévben, a csúcsszezonban tovább fokozódott" - indokolta, miért várnak további nyereségnövekedésre.

A Hapag-Lloyd nemrégiben közölte a felülvizsgált egész éves előrejelzését, amely szerint a kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 10,1 és 10,9 milliárd euró között, a kamatok és adózás előtti eredmény (EBIT) pedig 8,7 és 9,5 milliárd euró között lesz.

Az első kilenc hónap bevételei 60 százalékkal, 15 milliárd euróra nőttek, elsősorban az átlagos fuvardíjak 66 százalékos emelkedésének köszönhetően, amelyek 20 láb egyenértékű standard konténeregységenként (TEU) 1818 dollárra emelkedtek.

Az EBITDA 6,8 milliárd euró volt, szemben a 2020-as év azonos időszakának 1,8 milliárd eurójával, míg az EBIT 5,8 milliárd euróra emelkedett 858 millió euróról.

A vállalat augusztusban közölte, hogy 2021-re jelentős osztalékot fizethet. A 2021-es végleges eredményéről március 16-án számol be.